Maaltijdbezorgers in Brussel werken zonder papieren en via nepaccounts

Een meerderheid van de Brusselse maaltijdbezorgers zou zonder papieren en via valse accounts werken. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant Le Soir. De valse accounts zouden via sociale media worden verhandeld voor grof geld.

Slechts enkele clicks richting een Facebookgroep, meer was er niet nodig om tot een netwerk te komen waarin valse Deliveroo of Uber Eats accounts verhandeld worden. Wie ‘leent’ dergelijke nepaccounts? Voornamelijk jonge mannen die niet over een legaal verblijfsstatuut beschikken. Via de nepaccounts kunnen ze zich van een inkomen voorzien zonder over de nodige papieren te beschikken voor een reguliere job. De accounts worden verhandeld via groepen op sociale media zoals Facebook of in Whatsapp- of Telegramgroepen. Wie erop uit is zo’n nepaccount via Deliveroo aan te schaffen mag tussen de 70 en 100 euro per week neerleggen, voor Uber Eats komt dat bedrag tussen de 500 en 700 euro te liggen.

Slechte werkomstandigheden

Grote dupe in dit verhaal zijn de koeriers zonder papieren die hierop ingaan. Zij fietsen rond zonder bescherming van de sociale zekerheid. Daarnaast worden ze gedwongen om soms 7/7 dagenlang te werken om rond te kunnen komen. Koerierbedrijven zoals Deliveroo werden eerder al bekritiseerd omdat ze hun werknemers een hongerloon uitkeren. Volgens berekeningen van Le Soir zouden deze koeriers ongeveer 4,40 euro per levering verdienen. Daarbovenop komt een tarief dat de illegale koeriers moeten betalen voor een nepaccount. Het resultaat is dat deze koeriers vaak zonder rechten rondrijden in ruil voor een mager loon.

Zero tolerance en herkeningstechnologie

Uber Eats en Deliveroo zelf reageren dat ze er alles aan doen om misbruik van hun services tegen te gaan. Zo werken ze aan verschillende manieren om de identiteit van hun koeriers beter na te gaan. Volgens Deliveroo en Uber Eats werken ze reeds samen met restaurantuitbaters en politie om vermoedens van fraude op te sporen. Daarnaast hanteren ze een ‘zero tolerance’ principe tegen fraudeurs. In de toekomst zou Deliveroo een systeem met gezichtsherkenning willen ontwikkelen om de identiteit van hun koeriers na te gaan. Dat wordt binnenkort getest in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

(bzg)

Meer