Affiche Film Fest Gent.

Wegwijs op Film Fest Gent?  Filmreporter Lieven Van Gils tipt "Almodóvar in bloedvorm" en  verbluffende Renate Reinsve

Het filmfestival van Gent kan na een sobere corona-editie eindelijk weer in zijn volle glorie van start gaan. De honger van de bioscoopliefhebbers wordt twaalf dagen lang gestild met een zeer ruim aanbod. Begin maar eens te kiezen... Ik heb ze zelf ook nog lang niet allemaal gezien, maar hieronder zes tips die ik alvast met jullie wil delen. 

1. "Große Freiheit"

Na het zien van dit gevangenisdrama liep ik niet bepaald fluitend naar buiten, zoals na The Shawshank Redemption. "A man who crawled through a river of shit and came out cleaner the other side?" Nee, deze keer niet. 1945: Hans Hofman (intens vertolkt door Franz Rogowski) overleeft Auschwitz maar van vrijheid is geen sprake. Hij is homoseksueel, en volgens paragraaf 175 van het Duitse wetboek is seks tussen twee mannen strafbaar.  Een wet die trouwens pas in 1994 (!) volledig geschrapt wordt.

Van het concentratiekamp meteen naar de gevangenis, gruwelijker durf je het niet te verzinnen, maar het was destijds de keiharde realiteit. En toch overwint de liefde in deze pakkende film die in Cannes de prijs van de jury won. 

"Große Freiheit", toen homoseksualiteit nog strafbaar was in Duitsland, bekijk hier de trailer:

2. "Un monde"

Het debuut van  Belgische Laura Wandel, over een meisje wiens broer gepest wordt op school, maakte ook indruk op het festival van Cannes. Het bijzondere aan deze film is dat alles wordt gefilmd vanuit het standpunt van een kind: de zevenjarige Nora.

Meer nog: de camera blijft altijd op haar ooghoogte. Volwassenen komen enkel in beeld als ze zich bukken, of op hun hurken gaan zitten. Dat zorgt van bij het begin voor een heel intense beleving. Als Nora in de openingsscène op haar eerste schooldag door de poort stapt, dan is het alsof je zelf je eerste schooldag terug meemaakt. 

Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs, zat achter mij en zei bij het verlaten van de zaal: “Dit moet ik aan een aantal pedagogen voorleggen. Dit is echt wel een eye-opener!”. 

"Un monde", het debuut van de Belgische regisseuse Laura Wandel, bekijk hier de trailer:

3. "Madres paralelas"

Regisseur Pedro Almodóvar is weer in bloedvorm met dit verhaal over twee vrouwen die beiden ongewenst zwanger worden en op dezelfde dag een dochtertje op de wereld zetten. Af en toe waan je je in een Zuid-Amerikaanse telenovelle, maar een tweede verhaallijn over het trauma van de Spaanse burgeroorlog geeft deze film verrassend veel diepgang. Er spelen weer enkele van Almodóvars fetisj-actrices in mee, en die doen dat weer allemaal prachtig, Penélope Cruz steelt de show. Ze werd op het festival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw voor beste actrice.

Op weg naar huis had ik andermaal zin om mijn keuken - en waarom niet mijn hele huis - te herschilderen in sprankelende kleuren. 

"Madres paralelas", oftewel Pedro Almodóvar in bloedvorm, bekijk de trailer hier:

4. "The French Dispatch"

Regisseur Wes Anderson heeft in de loop der jaren een beeldtaal ontwikkeld die zo uniek is dat blijkbaar half Hollywood ervoor in zwijm valt. Kijk maar eens naar het lijstje topacteurs en -actrices die hij kon verleiden om in zijn nieuwe film mee te spelen: Timothée Chalamet, Adrien Brody, Christopher Waltz, Lea Seydoux, Bill Murray, Jeffrey Wright, Elisabeth Moss, Owen Wilson, Benicio Del Toro… (en dan vergeet ik er nog een paar.)

Sommigen van hen krijg je amper een minuut te zien. Hoe krijgt Anderson het van hen gedaan? Het antwoord zie je in zijn nieuwe film, over de redactieleden van een Amerikaans tijdschrift ("The French Dispatch"), die na het overlijden van hun baas samen komen om een laatste nummer te maken. Dat levert vijf knotsgekke verhalen op, visueel verpakt zoals alleen Anderson dat kan. Om van te snoepen.

"The French Dispatch" met een zeer indrukwekkende cast, bekijk hier de trailer:

5. "The worst person in the world"

Julia (Renate Reinsve) loopt het geluk tegemoet.

Kijk hierboven even naar de affiche van deze Noorse film. Hoe die jonge vrouw komt aangelopen: vol overtuiging haar geluk tegemoet. Op dat moment in de film heeft ze een belangrijke beslissing genomen en de wereld even op freeze gezet. Voor die scène alleen al zou je de "The worst person in the world" moeten gaan bekijken.

Een romcom nog wel, maar dan wel ééntje die het genre een upgrade geeft. Julia is een jaar of dertig en moet niet weten van huisje-tuintje-boompje. Maar wat ze dan wel wil, dat moet ze nog uitzoeken. Een andere reden om deze film te gaan bekijken is hoofdrolspeelster Renate Reinsve. Wat een ontdekking. 

"The worst person in the world", met ontdekking Renate Reinsve, bekijk hier de trailer: 

6. "Spencer"

Deze film zag ik zelf nog niet, maar is alleen al de moeite waard omdat hij in Engeland zoveel controverse losmaakt. "Spencer" verwijst uiteraard naar Diana Frances Spencer, beter bekend als Lady Di. 

De film focust op het kerstweekend van 1991, het moment waarop het huwelijk tussen de Britse kroonprins Charles en Diana helemaal spaak loopt. De Chileense Regisseur Pablo Larrain (die ook al de biopic "Jackie" over Jacqueline Kennedy maakte) koos verrassend voor de Amerikaanse actrice Kristen Stewart om Diana te vertolken. Aan BBC News vertelde Stewart dat ze twee weken voor het begin van de opnames zó zenuwachtig was dat ze haar kaken niet eens van elkaar kreeg. 

Gelukkig lukte dat vorige week wel, toen onze royaltywatcher en Groot-Brittanniëkenner Flip Feyten haar op het filmfestival in Londen kon interviewen. De film komt bij ons op 15 december in de zalen.

Bekijk hier een voorsmaakje van het interview van VRT-journalist Flip Feyten met actrice Kristen Stewart:

Videospeler inladen...

"Spencer", voor heel wat Britten een controversiële film, bekijk hier de metamorfose van Kirsten Stewart:

Meest gelezen