© Patrick De Roo

Anderstalige nieuwkomers worden opgeleid tot grondwerkers voor Oosterweelproject

Antwerpen -

Een groep van twaalf nieuwkomers is twee weken geleden begonnen aan de opleiding Graaf Werk. In vier maanden tijd worden ze klaargestoomd via Rising You, een opleidingscentrum in Park Spoor Noord. Na een succesvolle afronding van de opleiding kunnen ze meteen met een vast contract als grondwerker aan de slag bij internationale aannemer Denys en worden ze onder meer ingezet bij de Oosterweelwerken. “Dat is beter dan hoppen van interimjob naar interimjob”, zegt Roger (35) die de opleiding volgt.

Rebecca Van Remoortere

De kandidaten zijn net terug van een opleidingsweek in de Ardennen. Vandaag krijgen ze onder meer een fitnessles. Ondertussen bereiden ze zich voor op het behalen van hun rijbewijs en oefenen ze samen hun kennis van het Nederlands. De groep van twaalf mannen die bij Rising You een opleiding volgen heeft het duidelijk druk. Maar naar eigen zeggen is het allemaal ook best leuk.

De nieuwe opleiding is een partnerschap tussen stad Antwerpen, VDAB, Lantis Constructiv en Talentenwerf. Elke partner zet zijn sterkte of kernopdracht in om zoveel mogelijk Antwerps talent te laten meebouwen aan De Grote Verbinding zoals de gigantische werken die in het kader van de Oosterweelverbinding moeten gebeuren ook wel worden genoemd.

De twaalf mannen - vrouwen waren niet te vinden voor deze opleiding- leren eerst een aantal noodzakelijke vaardigheden zoals veilig werken met gereedschap als slijpmolens of breekhamers, het leren monteren van buizen en het verder op punt stellen van hun werkattitudes. Een professionele instructeur werkt ook aan de conditie van de kandidaten en leert hen daarbovenop op een ergonomische manier te werken. Zo worden de kandidaten goed voorbereid op fysiek werk, wat de kans op blessures of fysieke ongemakken ten gevolge van de nieuwe job verkleint. Vandaag leren ze onder meer het belang van dingen met een rechte rug te tillen, om blessures te voorkomen.

“Dat is leuk. Ik ben het al gewend om een fysieke job te doen. In Afghanistan werkte ik bij een boer op het veld. Dat was ook hard werken. Ik werk ook graag buiten, zelfs als het slecht weer is. Ik kijk er dus nu al naar uit om hier aan de slag te kunnen gaan”, zegt Mohammed (28).

Mohammed kan het goed vinden met Roger (35) uit de groep. “We spreken Nederlands met elkaar en zo kunnen we weer wat extra oefenen. We leren hier onszelf en elkaar te vertrouwen. Dat is belangrijk op een werf. We kijken vooral uit naar een vast contract want we hebben allemaal al veel interimjobs gedaan, maar dan heb je geen zekerheid. Ik heb vooral al veel als schoonmaker gewerkt. Ik kijk uit naar een vaste job, een vast contract en een goed pensioen later”, lacht Roger.

Roger kijkt uit naar een vast contract.

Met de praktijkgerichte aanpak worden de mannen voorbereid op het behalen van het VCA-attest, een bewijs dat ze volgens de juiste veiligheidsvoorschriften kunnen werken en dat ze nodig hebben in de bouwsector. Daarnaast kunnen de kandidaten hun theoretisch rijbewijs B behalen bij partnerorganisatie Ligo Antwerpen.

60% buitenlandse werkkrachtenSchepen voor Werk Claude Marinower (Open VLD) kijkt uit naar de nieuwe werkkrachten voor De Grote Verbinding. “De Grote Verbinding is een historische kans om onze stad voor altijd beter te maken. De Grote Verbinding biedt ook een kans om meer mensen naar een job te begeleiden. Om alle werken gerealiseerd te krijgen, zullen er minimaal 2.150 arbeidskrachten op dagbasis aan de slag zijn. Een voorlopige inschatting is dat we hiervoor 60 % buitenlandse werkkrachten nodig hebben. Een project als Rising You is dus niet alleen belangrijk, het is noodzakelijk. De Grote Verbinding slaagt alleen als iedereen de handen in elkaar slaat: overheid, VDAB, partnerorganisaties en bedrijven als Denys”, aldus de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER