Beiroet opgeschrikt door geweld: minstens zes doden bij vuurgevechten

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn minstens zes doden gevallen tijdens protesten. Dat meldt het persagentschap Reuters. De schietpartij brak uit tijdens een protestmars van Hezbollah en Aman tegen de rechter die de catastrofale explosie uit 2020 onderzoekt.

Ongezien geweld

Beiroet is donderdagnamiddag geconfronteerd met de ergste golf van burgerlijk geweld sinds 2008. Tijdens een protestmars georganiseerd door Hezbollah en Aman brak een schietpartij los. Minstens zes sjiitische moslims lieten daarbij het leven, dat meldt Reuters.

Het geweld is ontstaan naar aanleiding van het gerechtelijk onderzoek naar de vernietigende explosie in de haven van Beiroet in augustus 2020. Door een brand in een loods met gigantische hoeveelheden ammoniumnitraat ontstond een ontploffing die een groot deel van de stad in puin legde.

Ammoniumnitraat is een stof die vooral als ingrediënt dient voor kunstmest. Bij hoge temperaturen is de stof explosief, daarom bestaan er strenge voorschriften over de veilige opslag van ammoniumnitraat. Precies daar liep het fout. Het gerechtelijk onderzoek loopt momenteel om een schuldige te vinden voor de nalatigheid bij de opslag van de stof.

Politieke spanningen

Het onderzoek wordt echter geteisterd door politieke spanningen. Hezbollah verwijt de huidige rechter van politieke voorkeur aangezien hij leden van Hezbollah aanklaagt. Uit protest tegen de beslissing van de rechter besloot Hezbollah in samenwerking met de sjiitische organisatie Amal een mars te organiseren richting het gerechtsgebouw in Beiroet.

Tijdens die mars liep het fout. Tijdens de protesten braken schoten los, sindsdien verkeert de stad in chaos. Op Twitter circuleren beelden van zwaar bewapende protesteerders in de mars en hevige gevechten in de stad. Het leger probeert het geweld onder controle te krijgen.

Bevolking geteisterd

Het geweld in de stad is de zoveelste ramp die de bevolking van Beiroet moet doorstaan. De catastrofale explosie veroorzaakte 220 doden, 7.500 gewonden en maakte van 300.000 mensen daklozen. De gevolgen van de catastrofe waren zodanig groot dat het Libanon in een ongeziene crisis stortte. Volgens Unicef leeft meer dan de helft van de Libanezen onder de armoedegrens.

(NS)

Meer