N-VA wil intercommunales vervangen door één bedrijf: “Er kunnen 300 mandaten verdwijnen”

© pdr

N-VA werkt aan een drastische vereenvoudiging van de energie-intercommunales. Op termijn zou die jaarlijks een besparing van 100 miljoen euro moeten op­leveren. Open VLD pleit dan weer voor een doorlichting van de intercommunales.

pdd, pse

N-VA wil komaf maken met het kluwen aan energie-intercommunales. De hoeksteen van haar plan is om die ­te vervangen door één Vlaams nuts­bedrijf, Fluvius. De fusie van de operationele energiedistributiebedrijven Eandis en Infrax zou daarvan de kern uitmaken.

Door alle energie-intercommunales samen te voegen, zou het mogelijk zijn om tot meer homogeniteit te komen bij de distributienet­bedrijven, in ­tegenstelling tot de soms on­samenhangende lappendeken vandaag. “Daardoor zouden de distibutienettarieven op termijn kunnen verlagen”, zegt Koen Kennis, de architect van het plan.

Veel overtuigingskracht

Met de fusie zou het onderscheid tussen gemengde en zuivere intercommunales ver­dwijnen. En door de uitstap van Electrabel uit Eandis is het in principe alleen een kwestie van politieke wil om tot één globaal nutsbedrijf te komen. Al beseft Kennis dat het veel overtuigingskracht zal vergen. “Het is aan de gemeenten om de stap te zetten naar een clean-cut.”

De fusie van Eandis en Infrax zou nog in de huidige legislatuur moeten plaatsvinden. Ook allerlei overlegstructuren, zoals Intermixt en Inter-Regies, zouden verdwijnen, net zoals de financieringsintercommunales. De holdings die nu aandelen van Elia (Publi-T) en Fluxys (Publigas) beheren, zouden fuseren. En ook PubliPart zou op de schop gaan. “Van de huidige zeshonderd tot achthonderd mandaten bij de energie-intercommunales zouden er driehonderd kunnen verdwijnen”, schat Kennis.

Hijzelf zou van elf mandaten in die sector terugvallen op vier. Zestien vergaderingen nu, worden er dan vijf. Financieel schiet Kennis er ook bij in. “De grootste winst zit in de operationele samenwerking. Op termijn zouden we jaarlijks minstens 100 miljoen euro kunnen besparen”, klinkt het.

Doorlichting

Bij Open VLD heeft senator Lode Vereeck dan weer een schema klaar op basis waarvan kan worden uitgemaakt wat de overheid nog moet doen en wat door een privébedrijf kan worden uitgevoerd.

“Licht om de vijf jaar door waar we allemaal mee bezig zijn in intercommunales en of de overheid die taken nog wel moet doen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

“Als de beslissingsboom grondig wordt toegepast, kunnen heel wat intercommunales of ondoorzichtige dochters, of veel activiteiten die erin plaatsvinden, worden opgedoekt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen