"10.000 Indiërs verhongeren in Saudi-Arabië"

In Saudi-Arabië dreigt de hongersnood voor 10.000 Indiase gastarbeiders. Delhi roept de landgenoten in het Saudische koninkrijk op om elkaar te helpen. Veel Indiase gastarbeiders hebben hun baan verloren door de economische terugval in Saudi-Arabië. India overweegt om een luchtbrug in te stellen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Volgens de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj krijgt het consulaat in Jeddah, de economische hoofdstad van Saudi-Arabië, steeds meer aanvragen voor voedselhulp.

Door de fors gedaalde olieprijzen sputtert de Saudische economie en worden steeds meer banen van gastarbeiders uit Zuid-Azië geschrapt. Er werken ongeveer drie miljoen Indiërs in het Saudische koninkrijk, maar steeds meer van hen verliezen hun baan. 10.000 mensen hebben intussen voedsel gevraagd aan het Indiase consulaat. 

De Indiase ambassade en consulaten in Saudi-Arabië proberen die mensen te helpen. India zou ook overwegen om een luchtbrug in te leggen om Indiërs die dat willen terug naar huis te vliegen. Ook in Koeweit zouden er dergelijke problemen zijn.

Saudi-Arabië zelf onderneemt weinig of niets en wil geen commentaar kwijt over de kwestie. Mensenrechtenorganisaties hebben al lang kritiek op de aanpak van Zuid-Aziatische gastarbeiders door de Saudi's en andere Golfstaten. Veel van die mensen worden uitgebuit, werken in erg slechte en gevaarlijke omstandigheden en worden soms maandenlang niet betaald.

Onlangs is het in Riyadh tot protesten van Indiërs gekomen, maar die worden steevast onderdrukt. 

Kloof tussen India en Saudi's groeit

De situatie van Indiase gastarbeiders in de Golf is het niet enige punt dat spanningen veroorzaakt tussen India en Saudi-Arabië. Het meest opvallende is de kwestie van Kashmir, de enige Indiase deelstaat met een moslimmeerderheid, waar een separatistische beweging al jaren actief is tegen India.

De Saudi's trekken de soennitisch-islamitische kaart, terwijl India wordt geregeerd door de hindoe-nationalistische BJP-partij. In India zijn er altijd spanningen geweest tussen hindoes, moslims en andere religies en die lopen nog op.

Saudi-Arabië mag dan een rijke grootmacht in de Arabische wereld zijn die zijn invloed ver buiten die regio wil projecteren, India is een wereldmacht in wording die in het hele bekken van de Indische Oceaan en delen van Oost-Azië aan prestige en invloed wint. 

Meest gelezen