Meerdere doden en gewonden bij een zware bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn vanmorgen veertien doden gevallen bij een bomaanslag tegen een legerbus. De Syrische staatstelevisie meldt dat twee bermbommen ontploften in het centrum van de stad tijdens de ochtendspits. Door de kracht van de explosie is de bus volledig verwoest. 

Twee bermbommen ontploften in volle ochtendspits, op het moment dat een bus met soldaten passeerde bij de Hafez al Assadbrug, een druk verkeerspunt in het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus.  De legerbus raakte daarbij compleet verwoest, beelden op Twitter tonen een volledig uitgebrand en verhakkeld wrak.

In de eerste berichten meldde de Syrische staatstelevisie dat er dertien mensen bij de aanslag om het leven zijn gekomen, maar intussen zegt de politie dat een gewonde intussen overleden is. Een derde springtuig is door het leger onschadelijk gemaakt. Wie er achter de bomaanslag zit, is voorlopig onduidelijk. Zulke bomaanslagen zijn de laatste jaren zeldzaam geworden, sinds het Syrische leger weer de controle heeft over de hoofdstad. 

Bekijk de eerste beelden op de plek van de aanslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Kort na de aanslag liepen er dan weer meldingen binnen van een bombardement van het Syrische leger op het stadje Ariha, dat in het rebellengebied rond Idlib ligt. Daarbij zijn volgens ooggetuigen 11 burgers omgekomen, waaronder ook kinderen.

De burgeroorlog in het land heeft de voorbije tien jaar al aan meer dan 350.000 mensen het leven gekost, meer dan de helft van de Syrische bevolking is ontheemd, waarvan 5 miljoen Syriërs die het land zijn uitgevlucht. Voor hen blijft terugkeren heel gevaarlijk, schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch net vandaag in een nieuw rapport. Wie terugkeert naar Syrië riskeert opsluiting, foltering of te worden vermoord door de Syrische regering of aanverwante milities.

Meest gelezen