© BELGA

Anderlecht zegt ‘neen’ tegen Eurostadion, Ghelamco begrijpt houding paars-wit niet

Anderlecht zegt neen tegen het Eurostadion. De club heeft ‘ernstige bezwaren’ na het evalueren van het dossier. “Het is niet in het belang van de club om deel te nemen aan het voorliggend project”, zo stelt Anderlecht in een persbericht.

jtp

“Met de huidige kennis en stand van zaken van het Eurostadium Brussels dossier en na de indiening van het MER-dossier en de milieu- en bouwvergunningsaanvraag, heeft de raad van bestuur van RSC Anderlecht het dossier geëvalueerd. Zij heeft haar ernstige bezwaren en beslissing dat het niet in het belang van de club is om deel te nemen aan het voorliggend project, overgemaakt aan Ghelamco Invest NV. De club onthoudt zich van verder commentaar”, zo klinkt het persbericht op de site van paars-wit.

“We begrijpen houding Anderlecht niet”

Bouwheer Ghelamco reageert met onbegrip op de beslissing van RSC Anderlecht, maar stelt dat de club niet uit het project kan stappen gezien de ondertekende documenten in 2015. Die vormden een “basis voor de offerte voor de kandidaat-bieders en vooral de ondertekening van het beginsel-akkoord dd. 28 oktober 2015.”

“We hebben ons altijd als loyale partner gedragen, en zullen dat blijven doen. Wij hebben een opdracht gekregen en zullen er alles aan doen om die uit te voeren. Ghelamco komt zijn engagementen na. We verwachten dat onze partners dat ook doen. Alleen zo is er sprake van rechtszekerheid”, stelt Ghelamco in een officiële reactie.

“We begrijpen de houding van RSCA eerlijk gezegd niet. Ghelamco heeft reeds per brief het verzoek gericht aan de voltallige Raad van Bestuur van RSCA om het project omstandig te kunnen toelichten”, aldus Ghelamco, dat verder nog uitlegt dat zowel Ghelamco als RSCA hetzelfde willen: “maximale fanbeleving en kijkerscomfort. Het creëren van beleving is juist onze sterkte.”

“De UEFA heeft zich trouwens bijzonder lovend uitgesproken over onze plannen, juist omwille van de fanbeleving, het kijkerscomfort en de vele mogelijkheden qua hospitality. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de UEFA op dit vlak minder streng zou zijn dan Anderlecht.”

Onderhandelingen al tijdje vast

De onderhandelingen tussen Ghelamco en Anderlecht zaten al een tijdje vast. Volgens de Brusselse voetbalclub, een belangrijke partner in het stadiondossier, zou het Eurostadion te groot zijn, niet genoeg comfort bieden aan de supporters en te veel kantoorruimte bevatten. Ondanks die bemerkingen diende Ghelamco vorige herfst de aanvragen voor de bouw- en milieuvergunning al in.

Nu Anderlecht beslist heeft om van het Eurostadion niet zijn thuisbasis te maken, is het draagvlak voor het omstreden stadion grotendeels weggevallen. Daarnaast zijn er wat betreft de bouwvergunning nog problemen door de aanwezigheid van een buurtweg op Parking C in Grimbergen, de plaats waar het stadion gebouwd zou worden.

© Bart Dewaele

EK 2020

Voor de organisatie van het EK 2020, dat voor het eerst in dertien verscheidene landen georganiseerd wordt, stelde België zich destijds kandidaat met de hoofdstad Brussel. Omdat het huidige Koning Boudewijnstadion al jaren niet meer voldoet aan de door de UEFA opgelegde normen, werd daaraan de bouw van een nieuw stadion als voorwaarde gekoppeld.

Brussel kreeg drie groepswedstrijden en een achtste finale, met de stille hoop om in de Europese hoofdstad ook nog de openingswedstrijd te mogen organiseren. Dat komt allemaal op losse schroeven te staan, want zonder Eurostadion zal de Europese Voetbalbond ongetwijfeld op zoek gaan naar een andere gastheer.

© BELGA

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL