300 klimaatbetogers in Antwerpen: “Onze toekomst staat op het spel. We hebben gelijk dat we op straat komen”

Antwerpen -

De grote aftrap van de spijbelvrijdagen voor het klimaat vond plaats in Gent en in Louvain-la-Neuve, maar ook in Antwerpen kwamen vrijdagmiddag zo’n driehonderd jongeren op straat. Al wandelend van het Operaplein naar de Groenplaats riepen ze de politiek tot de orde. “Het enige antwoord dat we krijgen, is dat we niet mogen staken. Hoe durven ze.”

Elien Van Wynsberghe

Op een uur tijd lieten de weergoden zich van hun sterkste kant zien: regen, zon en felle windvlagen wisselden elkaar in ijltempo af. Het hield de Antwerpse klimaatbetogers niet tegen om vrijdagmiddag hun boodschap luid en duidelijk over te brengen. Wel integendeel. “On est plus chaud que le climat”. Ze gaan er niet mee stoppen, met hun schoolstakingen tegen het huidige klimaatbeleid, totdat er drastische maatregelen worden genomen om het tij te keren.

Onder de betogers: Mila, Elisabeth en Nette, alle drie dertien jaar en uit Geel afgezakt om in Antwerpen hun stem te laten horen. “Het is lang niet de eerste keer dat we mee betogen”, zeggen Mila en Nette. “Dit is zo’n groot probleem. Het is belangrijk dat dit voor zo veel mogelijk mensen duidelijk wordt. We moeten dit blijven doen tot we écht serieus worden genomen. Het is het enige dat wij, jongeren, kunnen doen.” De steun van hun ouders hebben ze. “En voor school moeten we een selfie nemen om te bewijzen dat we wel degelijk hier zijn. We krijgen dus geen strafstudie.”

Mila, Elisabeth en Nette. © Joris Herregods

Ook Michiel (24), student aan de AP Hogeschool loopt mee in de mars. “Ik doe dit al sinds het begin van de klimaatmarsen in 2019. Maar eigenlijk ben ik al veel langer bezig met het onderwerp. Al van toen ik acht of negen was en we er op school les over kregen. Het maakte me angstig. De laatste jaren ben ik meer activistisch geworden.” Het lukte hem niet om tot in Gent te geraken, en dus wandelt hij mee in Antwerpen. “Het is belangrijk dat we overal aanwezig zijn. Het loopt hier echt goed vandaag.”

Hoe hij naar de toekomst kijkt? “Het is makkelijk om cynisch te worden. Daarom ben ik niet cynisch. Ik blijf hoopvol maar als je ziet hoeveel slachtoffers er afgelopen zomer in Wallonië gevallen zijn, dan toont dat duidelijker dan ooit aan dat de klimaatverandering ook hier bij ons een feit is en dat er iets moet gebeuren”, zegt hij. “Ik merk wel dat het thema meer dan ooit leeft. Onze betogingen hebben de klimaatzaak op de kaart gezet.”

De grootste crisis in de wereld

Wat verderop wandelen Amelie (22) en Nicolas (23) mee, ook allebei hogeschoolstudenten. “We hebben al verschillende keren meegedaan”, vertellen ze. “Ik ben heel bang dat we onze aarde aan het kapotmaken zijn. De klimaatcrisis is vandaag dé grootste crisis in de wereld. Of ik nog hoop heb? Ja, als er nu drastisch wordt ingegrepen”, zegt Amelie.

Amelie en Nicolas. © Joris Herregods

Onder luide slogans als ‘Change the system, not the climate’ of wat meer onomwonden ‘de planeet is te heet, de regering doet geen reet’, bereiken de jongeren samen de Groenplaats waar onder meer Luna Alewaters (16) het woord neemt. “In 2019 kwamen jongeren overal massaal op straat. We zijn nu ruim twee jaar later en er is nog altijd geen klimaatplan. En dan is het enige antwoord dat we krijgen, dat we niet mogen staken. Hoe durven ze? Onze toekomst staat op het spel. We hebben gelijk dat we op straat komen.” En op straat komen, dat zullen ze blijven doen, zo garanderen deze jongeren.

Michiel (rechts). © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen