Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsLuchthavens

Chaotische dag op luchthavens van Charleroi en Zaventem: wat is er aan de hand?

Grote drukte op de luchthaven van Zaventem, waar vanmorgen door stiptheidsacties lange vertragingen opgetekend werden.Beeld BELGA

Er heerst vandaag grote chaos op de luchthavens in Charleroi en Zaventem. Door stiptheidsacties van de politievakbonden was er vanmorgen sprake van vertragingen tot meer dan twee uur. Tientallen mensen misten hun vlucht. Intussen is het wat rustiger, maar een tweede piekmoment is op komst.

Wat is er aan de hand?

De politievakbonden houden vandaag stiptheidsacties op de luchthavens. Ze kaarten hiermee het afspringen van de loonsonderhandelingen aan, en de besparingen die de federale regering wil doorvoeren in het budget van de politie.

Concreet doen de actievoerders zeer grondige en gedetailleerde paspoortcontroles van passagiers die naar landen buiten de Schengenzone vliegen. Dat leidt tot lange wachtrijen. Ook op de toegangswegen werden grondige controles gedaan.

Dat de actie vandaag plaatsvindt, is geen toeval. Door de start van de herfstvakantie is het door vertrekkende vakantiegangers veel drukker op de luchthaven.  

Door de lange wachtrijen dreigen reizigers op de luchthaven van Charleroi hun vlucht te missen.Beeld VTM NIEUWS

Wat betekent dit voor passagiers?

Op Brussels Airport startte de actie vrijdagochtend rond 5.30 uur. Ze duurde ongeveer tot de middag. De uitgebreide controles leidden er vanmorgen tot wachtrijen van een uur tot anderhalf uur en lange files rond de luchthaven. Om passagiers de tijd te geven om hun vlucht te halen, vertrokken de vliegtuigen er later, meldt woordvoerder Nathalie Pierard. Toch hebben zo’n honderd passagiers hun vlucht gemist. 25 vluchten liepen vertraging op.

Brussels Airport raadt alle getroffen passagiers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij, om eventueel een compensatie te krijgen of de vlucht om te boeken.

Op de luchthaven van Charleroi hebben tientallen mensen vanmorgen hun vlucht gemist door de acties. “De toestand is vrij dramatisch”, zei CEO Philippe Verdonck vanochtend.

Beide luchthavens adviseerden passagiers om ruim op voorhand naar de luchthaven te komen. “We doen alles om de hinder en lange wachtrijen zo veel mogelijk te beperken, maar passagiers rekenen best een halfuur tot een uur extra tijd in in vergelijking met normale situaties”, zegt Nathalie Pierard. 

Wordt er nog hinder verwacht?

Op dit moment is het op beide luchthavens wat rustiger. Mogelijk komt er in de loop van de avond nog een tweede piekmoment. Bij de vakbond ACV Politie is te horen dat er morgen mogelijk nog spontane vakbondsacties gehouden zullen worden op de luchthavens. Ook eventuele acties zondag worden niet uitgesloten.

Is er elders ook hinder?

Ook in het treinstation Brussel-Zuid, waar de spoorwegpolitie opereert, worden stiptheidsacties gehouden. Daar zijn vertragingen tot een halfuur opgetekend. 

De vakbonden waarschuwen dat er nog meer acties zullen volgen. Volgens Joery Dehaes van ACV Politie is de actie vandaag “een startpunt”. “Als de regering niet snel met serieuze voorstellen komt, breiden we de stakingsaanzegging uit. Vanaf half november zullen we dan alle mogelijke acties op poten zetten, zowel stakingen als stiptheidsacties zoals vandaag. Het wordt een hete herfst.”

Ook buiten aan de luchthaven zijn er achties.Beeld rv