Themabeeld ©  AFP

Twintig landen zullen stoppen met financiering van fossiele brandstoffen in buitenland

Minstens twintig landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Denemarken, beloven een einde te maken aan hun overheidssteun voor projecten op basis van fossiele brandstof in andere landen tegen eind 2022. Ze hebben daar donderdag een overeenkomst over gepresenteerd op de klimaattop.

jvh
Bron: BELGA

Ook onder meer Italië, Portugal, Finland, Zwitserland, Gambia, Nieuw-Zeeland, Mali, Costa Rica, Ethiopië en de Marshalleilanden zetten hun krabbel. Of België de deal zal ondertekenen, is nog niet duidelijk.

Landen die de verklaring steunen,verbinden zich ertoe hun steun aan nieuwe internationale projecten met olie, gas en steenkool voor eind 2022 te zullen staken. Op die afspraak zijn overigens wel ‘beperkte uitzonderingen’ mogelijk.

Kern van de verklaring is dat investeringen en garanties niet meer de klimaatdoelen mogen dwarszitten. In de tekst wordt verwezen naar het streven om de opwarming van de aarde niet boven de 1,5 graad te laten uitkomen. Alle prioriteit moet daarom voortaan gaan naar de overstap op schone energiebronnen, aldus de ondertekenaars, waaronder naast landen ook instellingen als de Europese Investeringsbank (EIB).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer