©  Belga

Federale politie wil tot 350 km/u kunnen flitsen

De Federale Politie heeft bij de FOD Economie een dossier ingediend om de homologatie van flitscamera’s aan te passen. Dat zou het mogelijk moeten maken om snelheidsduivels die boven de 300 m/u. rijden te flitsen, wat nu niet mogelijk is.

Thierry Goeman

In oktober scheurde op de E313 ter hoogte van Bitsingen (Luik) een snelheidsduivel aan 306 km/u een controlepost voorbij. Dat stelde de agent die in de wagen zat vast. Een politieman bedient de flitscamera en kan zien met welke snelheid auto’s passeren. Bij gecoördineerde acties kan hij dan een motoragent verwittigen die meestal iets verder staat zodat die het voertuig uit het verkeer kan halen. De politieman zag 306 km/u verschijnen, maar toch flitste de NK7-flitscamera de wagen niet.

Geen foto en dus geen vervolging

De regels voor flitscamera’s zijn vastgelegd in een Koninklijk Besluit, zegt Sandra Eyschen van de Federale Politie. En die bepaalt dat de maximumsnelheid die kan worden vastgesteld met dit soort camera’s op 300 km/u ligt. En dus werd er geen foto gemaakt van het voertuig, zodat de chauffeur niet kan vervolgd worden voor die overdreven snelheid.

Maar daar zal, als het van de Federale Politie afhangt, verandering in komen.

Bij de FOD Economie bevestigt Etienne Mignolet ons dat de Federale Politie een verzoek heeft ingediend om de maximum snelheid te verhogen naar 350 km/u.

“Het verzoek zal bestudeerd worden en besproken met de verschillende belanghebbenden. De uiteindelijke beslissing zal op politiek niveau worden genomen”, zegt Mignolet.

LEES OOK: Man geflitst met 300 km/uur en toch niet beboet. Hoe kan dat?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER