© AFP

Tim Wellens sprint naar zege in slotrit in Ruta del Sol, eindwinst is voor Valverde

Tim Wellens heeft in de Ronde van Andalusië/Ruta del Sol zijn derde zege van dit seizoen gepakt. In de slotetappe was de Limburger van Lotto-Soudal de snelste van een vroege vlucht. Victor Campenaerts werd derde, Alejandro Valverde gaf de eindzege niet meer uit handen.

jvh

De vijfde en laatste etappe van de Ruta del Sol (151 km van Setenil de las Bodegas naar Coin) was op papier eentje voor de spurters, maar daar stak een vroege vlucht een stokje voor. Wellens, Garikoitz Bravo, Campenaerts, Simon Clarke, Marco Minnaard, Domen Novak, Maciej Paterski en Nick van der Lijke gingen er al in de eerste vijf kilometer vandoor. De groep liep meer dan zes minuten uit op het peloton, waar te laat werd gereageerd. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer werd duidelijk dat de ritzege naar één van de zes resterende vroege vluchters zou gaan.

En dat werd Wellens, die het haalde met duidelijke voorsprong op de Australiër Clarke (Cannondale-Drapac) en Antwerpenaar Campenaerts (LottoNL-Jumbo), vrijdag nog tijdritwinnaar in Andalusië. Paterski en Novak vulden de rest van de top vijf. Voor Wellens is het al de derde overwinning van het seizoen. Opvallend, want hij heeft nog maar acht koersdagen op de teller voor 2017. Eerder won hij al de Trofeo Serra de Tramuntana en de Trofeo Andratx-Mirador des Colomer, twee eendagskoersen van eerste categorie op Mallorca.

De eindzege van Alejandro Valverde (Movistar) kwam niet meer in het gedrang. Goed voor de honderdste overwinning in de lange carrière van de Spanjaard. Zijn landgenoot Alberto Contador sloot de Ruta del Sol af op de tweede plek, de Fransman Thibaut Pinot (FD) op de derde. Op de veertiende plek was Jelle Vanendert, ploeg- en kamergenoot van Wellens, de beste Belg in de eindstand.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer