Vlaamse Bouwmeester over renovatieplicht: "Te veel verantwoordelijkheid bij huiseigenaars"

De Vlaamse Bouwmeester vindt dat er in het klimaatplan van de Vlaamse regering te veel verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de eigenaars van woningen. Hij is tevreden met de renovatieplicht voor energieverslindende woningen, maar vindt ook dat de overheid zelf meer moet inzetten op groene energiebronnen. "Een warmtepomp heeft weinig zin als die niet op groene elektriciteit draait."

Wie vanaf 2023 een huis koopt met een energielabel E of slechter zal dat binnen de 5 jaar verplicht moeten renoveren om energie te besparen. Het is één van de maatregelen uit het klimaatplan van de Vlaamse regering. "Op het eerste gezicht een goede maatregel, maar ik heb toch bedenkingen", zegt Erik Wieërs, de Vlaamse Bouwmeester, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het is zeker verstandig om huizen beter te isoleren, maar het bevestigt opnieuw het hele idee dat we individueel in onze huizen wonen en zelf moeten zorgen voor de isolatie ervan."

"Al tientallen jaren wordt het aanschaffen van een eigen woning gepromoot, maar het zou veel beter zijn mocht men meer stimuleren om meer gegroepeerd te bouwen en gebouwen in groep te verwarmen. Een hele wijk of verkaveling in één keer verwarmen met een warmtenet is bijvoorbeeld een veel betere oplossing."

"Het isolatiemateriaal is ook niet altijd het meest duurzame materiaal", zegt Erik Wieërs. "Het wordt niet altijd op de meest ecologische manier geproduceerd. Dus op dat vlak vind ik de maatregelen toch wat eenzijdig. "

Herbeluister het gesprek met de Vlaamse Bouwmeester uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

De Vlaamse Bouwmeester vindt ook dat de Vlaamse regering te veel de verantwoordelijkheid afschuift op de huiseigenaars zelfs: "Men kijkt naar particulieren, maar tegelijk lopen we al jaren achter met een fatsoenlijk energiebeleid waar er meer naar alternatieve energiebronnen wordt gezocht", zegt Wieërs.

"Je kan al die woningen goed isoleren en verwarmen met een warmtepomp, maar als de elektriciteit waarmee die warmtepomp werkt nog altijd gedeeltelijk van gasgestookte installaties komt, dan ben je geen stap verder. Een warmtepomp is wel altijd veel beter dan een gasketel, maar het is aan de overheid om te investeren in 100 procent groene elektriciteit."

Meest gelezen