Patrick De Greef en restauratrice Katrien Van den Bosch bij het gerestaureerde schilderij. © Stijn Van de Sande

Schilderij dat in desastreuze toestand werd gevonden op zolders van Sint-Rombouts is gerestaureerd

Mechelen -

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen werd zaterdagmiddag een schilderij van Sint-Franciscus van Assisi onthuld. Het schilderij werd enkele jaren geleden in erg slechte staat teruggevonden op de zolders van de kathedraal en intussen gerestaureerd. De restauratie werd bekostigd via een crowdfunding.

Stijn Van de Sande

Het schilderij werd in 2015 eerder per toeval gevonden op de zolders van de Sint-Romboutskathedraal. “Op het doek staat Sint-Franciscus van Assisi afgebeeld”, zegt Patrick De Greef van ‘Vrienden van Sint-Rombout’. “Maar het schilderij was in enorm slechte staat. Er zaten op verschillende plaatsen scheuren en gaten in. Het was wel snel duidelijk dat het een erg waardevol schilderij is. Het wordt toegeschreven aan de School van Rubens.”

Om het doek te kunnen restaureren werd er een crowdfunding opgestart. “Zo’n grondige restauratie heeft een stevig prijskaartje, daarom werd een actie opgestart om geld in te zamelen”, zegt De Greef. “Die actie was een enorm succes, waardoor we in samenwerking met de metropolitaanse kerkfabriek het schilderij in zijn oude glorie konden laten herstellen. Nu, ongeveer zes jaar na de ontdekking, kunnen we het eindelijk opnieuw tonen aan het grote publiek.”

Het schilderij werd weer in ere hersteld. © Stijn Van de Sande

“Ik heb er ongeveer een maand fulltime aan gewerkt”, zegt restauratrice Katrien Van den Bosch van Artecura. “Het doek was echt in heel slechte staat. Behalve de gaten en de scheuren was het vernis ook vergeeld, was er geen goede lijst, zat het niet goed vast en hebben we verschillende retouches en overschilderingen uit het verleden moeten weghalen. Het was een stevige klus, maar ik ben blij dat het schilderij nu weer schittert zoals vroeger, en dat het een mooie plek krijgt in de kathedraal.”

Tijdens een ceremonie in de kathedraal werd het schilderij feestelijk onthuld. “Het werd niet speciaal voor de Sint-Romboutskathedraal gemaakt”, zegt Patrick De Greef. “Vermoedelijk hing het lange tijd in een klooster en werd het in de negentiende eeuw weggeschonken. Om het een definitieve plaats te kunnen geven, moeten we wachten op de binnenrestauratie van de kathedraal. Maar het krijgt wel al een voorlopig plaatsje.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER