©  Jan Van der Perre

Politie zocht eerder al naar pasgeboren meisje in Willebroeks natuurdomein

Buurtbewoners deden zaterdagmiddag een lugubere ontdekking in natuurdomein Blaasveldbroek in Blaasveld (Willebroek). Het levenloze lichaampje van een pasgeboren, volgroeide baby was er aan het wateroppervlak van een vijver komen te drijven. Bijna twee weken geleden werd al eens zonder resultaat gespeurd naar het lijkje, nadat er een zorgwekkende melding van artsen uit een ziekenhuis kwam. Een minderjarig meisjes is inmiddels geïdentificeerd als de moeder van het kind.

Bron: BELGA

Het waren de overburen van Yolande Emmerechts uit de Broekstraat die de stoffelijke rest langs de kant van de vijver vonden. Haar echtgenoot en naaste buurvrouw waren er ook ter plaatse. “De politie ving onze buren goed op”, zegt Yolande. “Onze overbuurman hield zich sterk en legde een verklaring af. Zijn vrouw is erg geschokt. Ze kreeg slachtofferhulp aangeboden, maar dat sloeg ze af. We hebben hier een goede onderlinge band in de buurt en zijn er om elkaar te steunen.”

Autopsie

Het gestorven baby‘tje zou een meisje zijn geweest. De identiteit van de minderjarige moeder is inmiddels bekend. “Haar verklaring over de omstandigheden van de feiten maken nu deel uit van het onderzoek”, zegt parketwoordvoerder Lieselotte Claessens. Het parket is verder karig met informatie, temeer omdat de onderzoeksrechter de autopsie op het lichaampje wil afwachten. De resultaten daarvan worden maandag verwacht.

 © Jan Van der Perre

De speurders willen onder meer te weten komen of de baby nog leefde op het moment dat ze in het water werd gegooid. Men onderzoekt ook of er sprake is van een doodgeboren baby, of dat er eventueel nog een andere doodsoorzaak meespeelt. Wat er met de minderjarige moeder zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk geeft het parket daar maandag meer informatie over.

Eerdere speuractie

Volgens onze informatie was het onderzoek naar de gedumpte baby al een tweetal weken aan de gang. Toen een 17-jarig meisje zich aanbood in een ziekenhuis, stelden de artsen onmiddellijk vast dat de tiener net bevallen was en vertelde ze ook wat er was gebeurd. De politie werd ingelicht en verhoorde haar. Tijdens dat verhoor zou ze verklaard hebben dat ze haar kindje heeft gedumpt in een van de vijvers van het Broek.

 © Jan Van der Perre

Het meisje zou door de speurders meegenomen zijn naar het natuurdomein om de plaats aan te duiden waar ze haar baby in het water had gegooid. Er werd ook een zoekactie met duikers gehouden, maar het lichaam kon nergens worden aangetroffen. Wel zouden in of naast de vijver enkele spullen zijn teruggevonden waarin de baby gewikkeld was. Die zijn voor verder onderzoek in beslag genomen.

Niet oordelen

Uiteindelijk kwam de zaak na de ontdekking van zaterdag in een stroomversnelling. Een wetsdokter, het labo en een onderzoeksrechter kwamen ter plaatse. De politie stelde een perimeter in om wandelaars, passanten en omwonenden op een afstand gehouden. Rond 17u werd de omgeving weer vrijgegeven.

 © Jan Van der Perre

Dat het nieuws als een schokgolf door de buurt dendert, staat buiten kijf. Bij Yolande Emmerechts en haar buren heerst vooral verslagenheid, maar zelf wil ze absoluut geen oordeel vellen. “Natuurlijk is dit vreselijk, maar je weet niet in welke omstandigheden dit is gebeurd”, stelt ze. “Je leest wel vaker dat een jong meisje zoiets doet uit schrik voor thuis of omdat ze voor een of andere reden compleet ten einde raad is. Ik doe daar voorts geen uitspraken over.”

Ondertussen is de moeder van het kind bekend, zegt het parket. Het zou gaan om een minderjarig meisje, het is niet duidelijk of ze zichzelf aangaf bij de politie.

De autopsie op het lichaampje is nog bezig. Volgens het parket gaat het om een pasgeboren baby, die al een tijdje in het water lag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer