©  AP

Medewerkers Vaticaan speculeren met liefdadigheidsgeld: 116 miljoen euro dreigt verloren te gaan

Het Vaticaan dreigt meer dan 100 miljoen euro te verliezen bij de verkoop van een Londens luxegebouw. Het pand staat volgens het Britse dagblad “The Financial Times” centraal in een financieel schandaal waarin het Vaticaan verwikkeld is.

dvt
Bron: Belga

Volgens het dagblad zal het gebouw verkocht worden voor 223 miljoen euro aan het Amerikaanse fonds Bain Capital. Dat is zo’n 116 miljoen euro minder dan de 350 miljoen waarvoor het Vaticaan het pand kocht in 2014.

Het luxueuze gebouw in de chique Londense wijk Chelsea maakt het voorwerp uit van een schandaal waarbij tien personen, onder wie de invloedrijke kardinaal Becciu, de vroegere rechterhand van de paus, terecht staan wegens fraude, verduistering, machtsmisbruik en witwassen van geld via Italiaanse zakenlieden.

Het gezelschap kocht de woning speculatief aan een veel te hoge prijs met giften die bestemd waren voor liefdadige projecten. De giften die jaarlijks worden rondgehaald voor de “Pledge of St. Peter” dreigen dus nu gewoon te zullen verdampen.

De affaire bracht een zware klap toe aan de reputatie van de kerk en paus Franciscus. Om corruptie te bestrijden, voerde de paus de afgelopen maanden verschillende financiële hervormingen door. Het Vaticaan zelf heeft nog niet gereageerd op het mogelijke verlies bij de verkoop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER