© ATV

Telenet Giants Antwerp geeft zege uit handen tegen Ionikos, maar houdt schade beperkt

De Telenet Giants Antwerp zijn er in een sfeervolle Lotto Arena niet in geslaagd om de winst in eigen huis te houden. In een spannende slotfase ging Ionikos alsnog met de punten naar huis. Gelukkig bleef het verschil beperkt (87-90) zodat winst van Sporting Lissabon woensdag in Mons voldoende is om de final 16 te bereiken.

Ludo Hendrickx

Hoe zouden de Giants reageren op de fysiek en mentaal zware wedstrijd van afgelopen zondag tegen aartsrivaal Oostende, dat vroeg iedereen in de Lotto Arena zich af. Het was meteen de zesde keer in veertien dagen dat Jean-Marc Mwema en zijn ploegmaats hun wedstrijdshirt moesten aantrekken. Christophe Beghin kon nog niet rekenen op de geblesseerden Markel Brown, Niels De Ridder en Niels Van den Eynde. Gelukkig was Elvar Fridriksson genezen en had hij normaal meegetraind.

De opdracht was simpel. Bij winst was de tweede ronde (final 16) een feit. Eventueel verlies moest beperkt blijven tot minder dan 11 punten na de 81-92 zege in Griekenland. Dan blijven de Antwerpenaren positief staan tegen Ionikos. Bij groter verlies komt er rekenwerk aan te pas.

De thuisploeg opende hoopgevend met twee driepunters van Tiby en Fridriksson en een mooie dunk van Krutwig. (13-4) Het mooie liedje duurde echter niet lang. De Griekse Amerikaan Eugene German was een gesel voor de Antwerpse defensie. Hij smeerde d’Espalier twee fouten aan en scoorde liefst 15 punten in het eerste kwart. De Grieken gingen dan ook met een 22-26-bonus een eerste keer rusten.

©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

In het tweede schuifje namen de Sinjoren een 13-0 tussenspurt(35-29) dankzij onder andere twee driepunters van Dennis Donkor. Weer was het boeman Eugene German die met scores en assists het voordeel weer in Griekse handen gaf. (35-37) Drie bommen op rij binnen de minuut van Matthew Tiby bracht de bordjes in evenwicht halfweg. Ruststand na een aangename eerste helft: 45-45.

De openingsminuten na de pauze waren voor de thuisploeg. Fridriksson bracht met een driepunter en een steal 54-45 op het bord. Een schitterende Fridriksson zorgde zelfs voor 62-47. Die mooie bonus verdween echter in enkele minuten als sneeuw voor de Griekse zon en bij 65-63 was alles weer te herdoen.

In het vierde kwart werd het nog razend spannend. Elk foutje werd door de tegenstander afgestraft. De driepunters van Fridriksson, Donkor en Tiby waren broodnodig om die van de Grieken te neutraliseren. (76-76) Bij 85-83 kreeg Fridriksson een volledig onterechte vrijwillige fout tegen - meteen zijn tweede en dus volgde een uitsluiting. Die leverde de bezoekers gelukkig slechts twee punten op. Een driepunter van Choughkaz bracht 87-88 op het bord met nog 17 seconden op de klok. Die laatste aanval bracht spijtig genoeg niets meer op zodat de Grieken op een diefje met de winst gingen lopen. Eindstand : 87-90.