"La Cattedrale di Luce", een publieksfavoriet uit de editie van 2012, keert terug naar Gent.
Alexander Dumarey

Lichtfestival in Gent start vanavond: deze 10 installaties, nieuw werk én publieksfavorieten, mag je niet missen

In Gent start vanavond de vijfde editie van het Lichtfestival, het eerste grote evenement in de stad sinds de coronacrisis begon. Nu de coronacijfers weer stijgen, is het verplicht om een mondmasker te dragen op het parcours, er geldt ook eenrichtingsverkeer.  VRT NWS licht 10 niet te missen installaties uit het parcours. 

Alle kunstwerken zijn dit jaar te bewonderen in openlucht. Er is een selectie gemaakt van nieuwe werken, die soms een link leggen met Gent en de Gentenaars zelf. Ook enkele publieksfavorieten van de vorige vier edities keren terug (zie verder in dit artikel: 6, 8, 9 en 10).  

In totaal zijn er 32 kunstwerken te zien van lokale, nationale en internationale lichtkunstenaars en -ontwerpers. VRT NWS licht er 10 voor je uit. 

Bekijk hier alvast een impressie van het lichtschouwspel met een woordje uitleg van enkele kunstenaars.

Videospeler inladen...

Om het veilig te houden wordt het volledige parcours  verkeers- en parkeervrij gemaakt. Daarnaast is de wandelroute extra lang gemaakt (in totaal 7,2 kilometer) en is er een vaste looprichting. Het mondmasker dragen is overal verplicht. 

Tijdens de meest recente editie, in 2018, lokte het Lichtfestival 835.000 kijklustigen naar Gent. En ook nu wordt er veel volk verwacht. 

Of je het nu wil of niet, ook tijdens dit Lichtfestival zal de coronacrisis nooit ver weg zijn. Eén van de werken is zelfs een rechstreekse uitloper van de pandemie. 

De 450 "Lockdownlights" zijn kleine kunstwerken die Gentenaars tijdens de coronacrisis zelf gemaakt hebben en die nu te zien zijn in de Stadshal op het Emile Braunplein

Meer dan 500 Gentenaars lieten zich voor hun lampenkap inspireren door Gent in al zijn facetten. De Lockdownlights staan symbool voor het feit dat we met z'n allen weer naar buiten kunnen. 

Nood aan wat kleur in deze donkere dagen? Dan ben je op de Vlasmarkt aan het juiste adres, want daar kan je je in "Diving in the Sea of Colors" onderdompelen in een kleurenbad. 

Je draagt best geen donkere kledij, wanneer je deze installatie ten volle wil ervaren. Maar één fel accessoire volstaat al om de magie van dit werk te ontdekken. 

© Bart van Overbeeke, 2019

De "skyline" van Gent wordt al eeuwenlang bepaald door drie torens die midden in het stadscentrum op één rij gebouwd zijn: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal

Dit werk, drie structuren die oprijzen uit het water aan Portus Ganda is een referentie naar die bouwwerken. 

Wie is de Gentenaar anno 2021? In het Coyendanspark worden levensgrote portretten van Gentenaars geprojecteerd. De bewoners van de Machariuswijk geven de bomen en hagen letterlijk een gezicht.

Alexander Dumarey

Niet alle werken op het parcours zijn even licht en luchtig. Zo vraagt de Belgische hedendaagse kunstenaar Charles Degeyter met "Domesticated Animals" aandacht voor kinderen die het slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld. 

De locatie van het werk, aan een school in de Sint-Machariusstraat, is niet toevallig gekozen. Door fosforescerende verf te gebruiken, wordt het werk meer zichtbaar wanneer het donker wordt, na de schooluren dus. 

Charles Degeyter

"Cloud", een werk van Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett, was een van de publieksfavorieten van het Lichtfestival 2015. 

De installatie (in de Désiré Fiévéstraat) bestaat uit 6.000 gloeilampen die je zelf kan bedienen. Doordat het publiek het werk manipuleert, ziet het er constant anders uit. 

Water en licht, het is vaak een gouden combinatie in de natuur en ook in dit werk, "Bit.fall" van de Duitse kunstenaar Julius Popp, is hun samenspel essentieel. 

Een algoritme selecteert woorden uit de online krant De Gentenaar en projecteert die op een waterval (aan Achterleie). Elke waterdruppel vormt op zich een pixel of bit, de kleinste eenheid van informatie.

"Bit.fall" doet "de kijker stilstaan bij de snelheid waarmee informatie op ons afkomt in onze snel veranderende wereld".

"La Cattedrale di Luce" was een van de populairste installaties van de editie van 2012 van het Lichtfestival in Gent. Veel mensen zullen het werk, dat nu terugkeert in het Prinsenhof, zeker nog herkennen. 

De kathedraal van licht is een ode aan imposante religieuze gebouwen. Je wordt meegezogen in het werk, dat 78.540 ledlampjes bevat en amper stroom verbruikt. 

Alexander Dumarey

Nog een vaste waarde is "Museum of the Moon" van Luke Jerram, dat in 2018 al in Gent en in 2019 in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen te zien was.

De indrukwekkende reproductie van het hemellichaam heeft een diameter van maar liefst 7 meter, weegt 140 kilo en zweeft boven je hoofd aan de Korenlei. In 2018 was dit al een publieksfavoriet en dat zal deze keer niet anders zijn. 

Alexander Dumarey

In 2011, tijdens de eerste editie van het Lichtfestival in Gent,  confronteerde de in Oostenrijk geboren, maar naar Brussel uitgeweken kunstenaar Michael Langeder de Gentenaars al met de illusie van brand in het Belfort.

Hij doet tijdens deze editie zijn truc nog eens over en wekt nu de illusie dat de Sint-Niklaaskerk in vlammen opgaat. 

Of hoe een werk er zo geloofwaardig kan uitzien, dat burgers -wanneer het uitgetest wordt- spontaan de brandweer bellen. 

Isabelle Dekeyzer

Praktisch

Het Lichtfestival opent vanavond om 19 uur voor het grote publiek en loopt tot en met zondag 14 november. De installaties zijn elke avond te bewonderen van 19 uur tot middernacht, zondag start het Lichtfestival al om 18 uur. 

In dit filmpje vind je alle praktische info: 

Meest gelezen