Direct naar artikelinhoud
LivePolitiek

Oppositie voelt Vlaamse Regering aan de tand over Klimaatakkoord

Het Vlaams parlement in Brussel.Beeld Photo News

In het Vlaams Parlement wordt de regering vanmiddag op de rooster gelegd over het nieuwe Vlaamse Klimaatplan dat vorige week na moeilijke onderhandelingen is afgesloten. De oppositie verwijt de regering een gebrek aan ambitie en vindt dat er verkeerde keuzes gemaakt worden. 

De Vlaamse Regering nam vorige week extra maatregelen bovenop het al bestaande Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 om de klimaatverandering tegen te gaan. Deze extra klimaatmaatregelen moeten de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen ten opzichte van 2005. Er komen onder meer wijzigingen inzake de manier waarop we wonen, ons verwarmen, ons verplaatsen en aan landbouw doen. 

 In de plenaire vergadering debatteren de fracties met minister-president Jan Jambon (N-VA), minster van Werk en Landbouw Hilde Crevits (CD&V), minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld), minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (CD&V) over het nieuwe klimaatplan van de Vlaamse Regering.