De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko  ©  Sharifulin Valery/Tass/ABACA

Wit-Russische president dreigt met afsluiten van gastoevoer naar Europa: “Mensen zonder hoofd moeten nadenken voor ze spreken”

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigt de toevoer van gas naar Europa af te sluiten als de Europese Unie zijn land sancties oplegt vanwege de migrantencrisis. De strafmaatregelen worden volgende week verwacht.

jvh
Bron: BELGA

Rusland stuurt door een pijpleiding via Wit-Rusland gas naar Polen en Duitsland. “We verwarmen Europa, zij bedreigen ons nog steeds met de sluiting van de grens. En als we de toevoer van gas afsluiten?”, heeft Loekasjenko volgens staatspersbureau Belta gezegd. Hij zou daarom de leiding in Polen, Litouwen en “andere mensen zonder hoofd aanraden om na te denken voordat ze spreken”.

LEES OOK: Zolang Poetin over hem waakt, zal hij niet stoppen: hoe duizenden mensen de speelbal van een dictator zijn geworden

Vanuit de Europese Unie klinkt kritiek op Minsk voor de omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de EU en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten. Dat wordt gezien als wraak, een reactie op EU-sancties voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen het regime in Minsk.

De spanningen zijn met name hoog opgelopen bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Daar staat bij het hekwerk een geïmproviseerd tentenkamp met honderden mensen uit onder meer Irak, Afghanistan en Syrië. Minsk geeft de EU de schuld van de ontstane situatie en hekelt dat Polen dreigt de grenzen te sluiten. Warschau meldde donderdag dat zowat 150 mensen hadden geprobeerd “gewelddadig” de grens over te steken. Douane, soldaten en politie hebben dat verhinderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER