Direct naar artikelinhoud
NieuwsDefensie

Belgische F-16's onderscheppen Russische bommenwerpers boven Noordzee

Twee Belgische F-16's.Beeld BELGA

Twee Russische TU-160 bommenwerpers vlogen vandaag door het luchtruim boven de Noordzee waar Nederland verantwoordelijk voor is. Daarom zijn twee Belgische F-16's opgestegen om de Russen te onderscheppen en te begeleiden, aldus de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht op Twitter.

De Russen komen uit het noorden en werden eerder begeleid door Noorse gevechtsvliegtuigen. Sinds een aantal jaren vliegen Russische bommenwerpers weer vaker door het luchtruim waar Nederland verantwoordelijk voor is.

Intussen is de missie van de Belgische F-16's achter de rug. De toestellen zijn boven het Kanaal afgelost door Britse toestellen en zijn op de terugweg, aldus de Belgische luchtmacht vrijdagnamiddag op Twitter.

België en Nederland zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim van de Benelux-landen. Ze wisselen elkaar om de zoveel weken af. Er staan altijd twee F-16's klaar voor die taak. De Belgische luchtmacht is momenteel verantwoordelijk voor de bewaking.

Eerder waarschuwden de Verenigde Staten de Europese Unie ook al voor een mogelijke invasie door Rusland in het oosten van buurland Oekraïne. Washington houdt de toename van het aantal Russische militairen nabij de Oekraïense grens nauw in het oog. De spanningen tussen beide landen lopen hoog op.