Gratis afbeeldingen NFT’s downloaden: site gebaseerd op Pirate Bay wil aantonen dat “NFT’s waardeloos zijn”

NFT’s (non-fungible tokens) zijn aan een stevige opmars bezig. Er worden soms riante bedragen op tafel gelegd voor zo’n digitaal kunstwerkje. Critici begrijpen niet waarom mensen NFT’s kopen. Een van die critici heeft een site opgericht die afbeeldingen van alle NFT’s verzamelt. Bedoeling is om aan te tonen dat die “waardeloos zijn”. Je kan de afbeeldingen simpwelweg downloaden met behulp van je rechtermuisknop.

Er doen heel wat meningen de ronde over NFT’s. De een is ervan overtuigd dat NFT’s de toekomst zijn, terwijl de ander denkt dat dergelijke aankopen pure geldverspilling zijn. Hoe dan ook hebben sommige beleggers het afgelopen jaar riante bedragen op tafel gelegd voor een NFT. Enkele maanden geleden werd bijvoorbeeld een NFT van de broncode van het wereldwijde web verkocht voor maar liefst 5,4 miljoen dollar.

The NFT Bay

Een NFT wordt geregistreerd op de blockchain. Op die manier kan je aantonen dat je effectief de eigenaar bent van het digitale object. Zo kan er ook een beperkte oplage gecreëerd worden. Je kan dit vergelijken met verzamelkaarten in de fysieke wereld.

Toch lijkt niet iedereen ervan overtuigd te zijn dat de NFT’s geld waard zijn. Geoffrey Huntley, een Australische softwareontwikkelaar, is alvast geen fan van non-fungible tokens. Hij heeft een site opgericht, geïnspireerd door torrentwebsite Pirate Bay, waarop iedereen gratis de afbeelding (JPEG) van NFT’s kan downloaden.

Huntley heeft de site de toepasselijke naam “The NFT Bay” gegeven. De lay-out en het logo van de site zien er ook exact hetzelfde uit als die van Pirate Bay. Op die torrentwebsite kan je onder meer films en series (illegaal) downloaden.

“The NFT Bay” staat sinds donderdag online en biedt toegang tot een archief van maar liefst 17,96 terabyte groot. Sinds de lancering van de site hebben al ruim 1,2 miljoen mensen een bezoekje gebracht aan “The NFT Bay.”

“Een educatief kunstproject”

In een verklaring zei de NFT-scepticus dat de grap een artistiek doel heeft, en omschreef het als “een educatief kunstproject” zodat mensen zullen begrijpen en heroverwegen wat zij werkelijk “kopen wanneer zij NFT-kunst kopen”. Huntley voegde er wel aan toe dat hij het concept van Web 3.0 verbazingwekkend vindt, maar dat hij geen grote fan is van de onderliggende technologie.

In een interview met de cryptonieuwssite Cointelegraph zei hij dat de gemiddelde persoon verkeerd begrijpt wat een NFT is. “Velen denken dat ze de afbeelding zelf kopen. Maar in principe kopen ze een unieke token op de blockchain die verbonden is met die afbeelding”, aldus Huntley. “Mensen maken misbruik van dit gebrek aan kennis en bewustzijn van deze techniciteit, wat heel verkeerd is.”

“De afbeelding wordt niet opgeslagen op de blockchain en de meerderheid van de afbeeldingen die ik heb gezien, worden gehost op een web2-opslag die waarschijnlijk zal eindigen als een foutmelding 404, wat betekent dat de NFT nog minder waarde heeft”, vervolgde hij.

(evb)

Meer