© BELGA

Van Avermaet verkent woensdag het parcours van de Omloop, Boonen plant geen verkenning

Greg Van Avermaet, in 2016 winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, zal woensdag het parcours verkennen. Hij doet dat niet met zijn team BMC, maar wel met enkele collega-renners en enkel als de weersomstandigheden het toelaten. Bij Quick-Step Floors plannen ze, traditioneel, geen groepsverkenning van de Belgische openingsklassieker. De renners verzamelen pas vrijdagochtend in het rennershotel.

“We hebben eerder al beslist om niet per ploeg de Omloop Het Nieuwsblad te verkennen”, stelde BMC-ploegleider Valerio Piva. “Het was bijna een onbegonnen zaak om iedereen woensdag al in België te krijgen. Greg Van Avermaet verkent wel het traject. Wellicht doet hij hetzelfde als vorig jaar, dat wil zeggen een verkenningstocht van de laatste 100 kilometer. Greg zal wellicht het gezelschap krijgen van Preben Van Hecke en enkele andere trainingspartners.”

“Eigenlijk is op de Molenberg na het parcours identiek aan dat van vorig jaar, maar Greg wil het gevoel met de kasseien nog eens beleven”, vervolgde Piva. “Vandaar die trainingsrit. Natuurlijk zal hij bij ons vooruitgeschoven worden als kopman. Hij is immers de winnaar van vorige editie en krijgt Martin Elmiger, Floris Gerts, Stefan Küng, Daniel Oss, Michael Schär, Jean-Pierre Drucker en Francisco Ventoso mee in steun”.

Quick-Step Floors: geen verkenning

Bij Quick-Step Floors plannen ze, traditioneel, geen groepsverkenning van de Belgische openingsklassieker. De renners verzamelen pas vrijdagochtend in het rennershotel.

“Het is al enkele jaren zo dat wij geen groepsverkenning houden van de Omloop Het Nieuwsblad”, legde ploegleider Wilfried Peeters uit. “Even speelde dat idee nog op maar de weersverwachtingen zijn niet schitterend. Wij moeten dan ook geen risico’s nemen. Vrijdag trekken we wel met enkele mannen op stap. Een korte groepstraining van zowat 75 kilometer. Dan kunnen we eventueel nog bepaalde stroken van het parcours gaan verkennen.”

© Photo News

“Bij een gezamenlijke verkenning hadden jongens als Philippe Gilbert en Zdenek Stybar drie dagen eerder naar België moeten komen”, vervolgde Peeters. “Om hier dan in de regen te gaan rijden. We laten hen liever wat rusten. Trouwens, iedereen kent ondertussen wel de Vlaamse wegen. Aan het parcours wijzigde er niet veel, met uitzondering van de passage op de Molenberg. Natuurlijk zal het anders koersen worden. De wegen zijn ook totaal verschillend dan in Spanje en Oman. Hier krijgen de renners kasseien en korte hellingen voorgeschoteld en wordt er wellicht gekoerst in gure weersomstandigheden. De ‘beren’ zullen wel weer naar voren komen. Er zijn al veel renners in vorm, zowel in ons team als bij de tegenstanders.”

Voor de afscheidnemende Tom Boonen kan het zaterdag de eerste keer zijn dat hij de Omloop Het Nieuwsblad wint. In 2012 werd hij tweede na Sep Vanmarcke, terwijl hij in 2015 als derde enkel Ian Stannard en ploegmakker Niki Terpstra moest laten voorgaan. Belgisch kampioen Philippe Gilbert won de openingsklassieker al in 2006 en 2008.

Lotto-Soudal deed huiswerk eerder al

ook de Lotto-Soudalploeg trekt deze week niet op verkenning van de Omloop Het Nieuwsblad. Die eigenlijke verkenning had al plaats op zaterdag 4 februari.

© Photo News

“Wij hebben ons huiswerk begin februari al gemaakt, nog voor we afreisden naar Spanje, en konden het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad dus in goede weersomstandigheden verkennen”, aldus sportdirecteur Herman Frison. “We hebben trouwens niet enkel het parcours van de openingsklassieker onder de loep genomen. Ook dat van Kuurne-Brussel-Kuurne, de E3 Harelbeke en zelfs een deel van de Ronde van Vlaanderen verkenden we met enkele renners. Dat waren Jürgen Roelandts, Tiesj Benoot, Frederik Frison, Moreno Hofland en Nikolas Maes. Onze renners kunnen nu in aanloop naar zaterdag wat rust inbouwen. Donderdag is er de traditionele persconferentie waarin we vooruitblikken naar het Belgische openingsweekend.”

Stijn Devolder en Veranda’s Willems-Crelan plannen korte teambuilding vooraf

Vanaf woensdag plannen ze bij Veranda’s Willems-Crelan een korte teambuilding die plaats heeft in ‘De Poort’ in Velzeke. Daar zal ook het verdere verloop van het voorjaar voor de renners besproken worden. Woensdag gaat men van daaruit ook de Omloop Het Nieuwsblad verkennen. Stijn Devolder zal zaterdag de kopman zijn.

© Simon Mouton

“We blazen verzamelen in ‘De Poort’ te Velzeke”, aldus ploegleider Ivan De Schamphelaere. “Van daaruit gaan we de Omloop Het Nieuwsblad verkennen tot aan de Lange Munte. We werken dus omzeggens bijna de hele wedstrijd van zaterdag af.”

Het team houdt van woensdag tot donderdag ook een kort teambuildingsmoment. “We moeten zaterdag opboksen tegen vijftien WorldTour-teams”, vervolgt De Schamphelaere. “We zijn zonder meer één van de outsiders, maar gaan ons zeker laten opmerken. We willen publiciteit halen en dat kan door al eens mee te glippen in een vroege vlucht. Als troef hebben we Stijn Devolder achter de hand. Die ontpopte zich ondertussen bij ons team tot ware kapitein en motivator. Hij is zeker een meerwaarde en ik hoop dat hij dit seizoen nog enkele keren kan schitteren zoals hij dat voorheen meermaals deed in zijn carrière. Stijn Devolder is zaterdag dan ook onze absolute kopman.”

Team LottoNL-Jumbo verkent donderdag, “als het weer het toelaat”

Lars Boom wordt de kopman binnen het Nederlandse LottoNL-Jumbo voor de Omloop Het Nieuwsblad. Hij krijgt met Gijs Van Hoecke en Maarten Wynants twee Belgen in steun. LottoNL-Jumbo gaat wellicht donderdag met een selectie op pad om het parkoers van de Belgische opener van het klassieke voorjaar te verkennen.

© Photo News

“Als het weer het toelaat, trekken we donderdagnamiddag op verkenning. Bedoeling is om van in Ronse, net voor de Kruisberg, op het parcours te gaan. Dit normaal gezien tot het einde aan de Emile Clauslaan in Gent. Valt de regen met bakken uit de lucht, dan korten we de verkenning zeker in”, verduidelijkt ploegleider Nico Verhoeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer