Van Libanese hapjes tot een côte à l’os van één kilo: de 5 beste adresjes voor foodsharing van dit moment
RESTOWIJZER. Keuzestress op restaurant, we kennen het allemaal. Zeker wanneer alles er zo lekker uitziet, krijg je dikwijls zin om ook andere gerechten te proeven. Wij tippen vijf adresjes in Vlaanderen, waar je samen met je gezelschap tal van hapjes en gerechten deelt.
West-Vlaanderen
Stout - Oostende
Wat?
Stout doet zijn naam eer aan. Op een geheel eigenzinnige wijze biedt het een unieke combinatie van American streetfood, speciale bieren en gewaagde cocktails. Het Oostends karakter van de zaak is er te voelen tot op de menukaart: die is (inclusief een stevige portie humor) in West-Vlaams dialect geschreven. En als de menukaart je nog niet van je sokken blaast, doet het leuke interieur dat wel. Misschien ken je zijn kleine broertje La Siësta al?
Op de kaart?
Stout staat gelijk aan ‘Amerikaanse keuken’ en ‘Smoked en grilled’. Al het vlees, vis en gevogelte wordt er urenlang gegaard in bier of whisky. Op het bord worden ze vergezeld met handgesneden frietjes en andere lekkernijen. Bekijk hier het volledige menu.
Prijs?
Sharingplates: 7 - 21 euro
Hamburgers: 17,5 - 19 euro
Cocktails: 5,5 - 11 euro
Waar?
Wittenonnenstraat 29, 8400 Oostende
Vlaams-Brabant
Brokki - Vilvoorde
Wat?
Brokki is een fusionrestaurant in het Vilvoordse. Het warm en gezellig pand is ingekleed met meubels en kunst uit eigen stad. De geur van lang gegaard vlees, vis en groenten doen je uitkijken om lang te tafelen. En maar goed ook, want van een assortiment van mezze en een vegan-vlees burgermenu moet je uitgebreid genieten.
Op de kaart?
Als starter kan je kiezen tussen vijf soorten mezze. Ideaal om te delen met de hele tafel. Maar ook de keuze van het hoofdgerecht hoeft er geen moeilijke te zijn (of wel?). Brokki biedt vijf soorten hamburgers aan (inclusief een vegan variant) met huisgemaakte broodjes.
Prijs?
Burgers: 13,5 - 16,5 euro
Eén mezze naar keuze inbegrepen bij hamburger
Waar?
Leuvensestraat 66, 1800 Vilvoorde
Antwerpen
Yalla Yalla - Berchem
Wat
Met de Yalla Yalla foodbar heeft het mooie Berchem er een heerlijke Libanees bij. Voor de Gentenaren onder jullie doet die naam misschien al een belletje rinkelen. Het hippe interieur zet de toon voor een hip concept: foodsharing en originele cocktails.
Op de kaart?
Warme en koude mezze om te delen met je gezelschap, zoals hummus, fatoush, lamskroketjes en flatbread met halloumi. Verder vind je er Libanese klassiekers met een twist. Zo werd de klassieke Fatteh op basis van geroosterd brood omgetoverd tot Libanese nacho’s. Falafel is er te verkrijgen in wraps en bowls. De drankenkaart wordt vervolledigd met cocktails op basis van huisgemaakte kruidensiropen en een eigen Yalla Yalla bier. De rest van het menu vind je hier.
Prijs?
Falafel (bowl of wrap): 9,5 - 17,5 euro
Warm of koude Mezze: 4,5 - 9 euro
Waar?
Tramplein 2, 2600 Antwerpen
Limburg
Boef - Tongeren
Wat?
Boef nam zijn intrek in het Oud Hospitaal in Tongeren. Hoewel je er vooral zuiderse hapjes zult vinden, laat de tapas-en cocktailbar je letterlijk proeven van landen over de hele wereld. In de binnen én buitenkeuken- van Boef kan je dan ook tijdens alle seizoenen terecht.
Op de kaart?
Een mix van gerechtjes van overal ter wereld, geserveerd op plankjes en bordjes om te delen. Van kleine knabbels als Pimentos del Padron of huisgemaakt brood tot tagliata van rundsvlees, inktvis of zalm van de plancha met verse frietjes of patatas bravas. Honger? Bekijk hier de rest van het menu.
Prijs
Tapas/gerechten: 4 - 16 euro
Boefplank met meerdere gerechtjes: 35 euro
Waar?
Clarissenstraat 2, 3700 Tongeren
Yalo Hotel - Gent
Wat?
Yalo is een nieuw restaurant (en bar) in het Gentse. Het stijlvolle interieur zorgt ervoor dat je jezelf in het midden van de roaring twenties waant. De bar en het restaurant zijn onderdeel van het gelijknamige hotel. Al hoef je geen hotelgast zijn om te genieten van de verfijnde menukaart.
Op de kaart?
Delen staat centraal in het concept van Yalo. Dat is maar goed ook, want er zijn verschillende bordjes waarvan je wil proeven. Je kan onder meer kiezen tussen een selectie vis, vlees en veggie gerechtjes. Als hoofdgerecht - ook te delen - kan je kiezen voor een côte à l’os van 1kg(!). Of een sappig stukje bresse kip met geroosterde limoen. Bekijk hier het volledige menu.
Prijs
Starters om te delen: 7,5 - 24 euro
Hoofdgerecht om te delen: 24 - 95 euro
Waar?
Brabantdam 33, 9000 Gent
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Livios
Tuinhuis plaatsen? Alles wat je moet weten over kosten, isolatie en beveiliging
Een tuinhuis ziet er niet alleen leuk uit, het is ook een praktische meerwaarde én verhoogt de veiligheid rond je woning. Je meubels, gereedschap en e-bike staan er immers droog en buiten bereik van mogelijke malafide passanten. Bovendien kan je je tuinhuis omvormen tot een charmant toevluchtsoord op wisselvallige dagen of functionele werkruimte. Bouwsite Livios geeft uitleg over de verschillende types. -
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
“We nemen te weinig tijd om rustig te tafelen.” Diëtiste Sanne Mouha geeft 5 tips om mindful te eten
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven