Direct naar artikelinhoud
Economie

Kritiek na toetreding oud-EU-chef Barroso tot bestuur Goldman Sachs

Kritiek na toetreding oud-EU-chef Barroso tot bestuur Goldman Sachs

De toetreding van José Manuel Barroso, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, tot het bestuur van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, heeft een storm van kritiek veroorzaakt. De bank maakte vorige week bekend dat Barroso niet-uitvoerend voorzitter wordt van de internationale tak van het bedrijf.

Daarmee krijgt Barroso een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris in het Nederlandse stelsel. Barroso was tien jaar lang voorzitter van de Europese Commissie, tot 2014, en daarvoor was hij premier van Portugal.

Vooral de Franse en Portugese pers zijn niet mals met hun kritiek. De Franse krant Libération noemt de carrièrestap van Barroso 'een verwoestend symbool voor de Europese Unie en een meevaller voor de eurofoben'. Een van die eurofoben, Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National, liet zich dat meevallertje niet ontglippen. Zij schreef niet verrast te zijn, want 'de EU dient immers niet de volkeren maar het grote geld.'

Achttien maanden

Regels heeft Barroso met het accepteren van zijn nieuwe baan niet overschreden. Hij heeft de periode van achttien maanden tussen zijn aftreden en het aannemen van een nieuwe baan keurig in acht genomen.

Achttien maanden

Barroso is niet de eerste die van de Europese Commissie naar Goldman Sachs vertrekt en ook de personeelsuitwisseling van Goldman Sachs met de Europese Centrale Bank is opvallend. Mario Draghi, de huidige bestuursvoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) werkte tussen 2002 en 2005 als vicepresident Europa van Goldman Sachs. Kort daarna werd hij president van de centrale bank van Italië. Mario Monti, voormalig Europees Commissaris voor de mededinging en ex-premier van Italië, was jarenlang adviseur van Goldman Sachs, net als Otmar Issing, ex-bestuurder van de ECB, en Karel van Miert, eind vorige eeuw vooraanstaand Europees Commissaris, idem.

Goldman Sachs is een buitencategorie onder de banken. Het bedrijf staat symbool voor het financiële kapitalisme. Gedurende de kredietcrisis speelde de bank een paar omstreden rollen. Zo hielp de bank de Griekse regering met valutaswaps die het land enorm veel geld kostten en mede in de crisis stortten.De bank speelde ook een rol bij de zogenoemde 'herverpakte' hypotheken in de VS, een van de belangrijkste oorzaken van de crisis die in 2008 losbarstte.