Represented by ZUMA Press, Inc.

Het "vloeibare goud" blijft stromen: Canada gooit 22,7 miljoen kilo esdoornsiroop uit strategische voorraad op de markt

Canada is van plan 22,7 miljoen kilogram maple syrup of esdoornsiroop uit zijn strategische voorraad op de markt te brengen tegen februari. Daarmee wil het tegemoet komen aan een piek in de wereldwijde vraag naar "het vloeibare goud" in combinatie met een doorsnee oogst.

Het is wellicht het meest iconische voedingsproduct van Canada: maple syrup of esdoornsiroop, gemaakt van het sap van de esdoorn die grote delen van het land bedekt. Vooral in Quebec is het goedje big business. Die provincie is goed voor 73 procent van de nationale productie, die op zich zowat 80 procent van de wereldwijde productie vertegenwoordigt.

Esdoornsiroop is zo belangrijk voor Canada (en bij uitbreiding heel Noord-Amerika) dat het land sinds het jaar 2000 een strategische voorraad heeft aangelegd om nooit zonder te vallen. Precies die voorraad beheerst momenteel het nieuws want tegen februari 2022 komt liefst 22,7 miljoen kilogram uit die stock op de markt. Dat heeft de Quebec Maple Syrup Producers (QMSP) bekendgemaakt, een organisatie die alle producenten van esdoornsiroop in Quebec coördineert.

Tapkranen aan esdoorns (illustratie).
imageBROKER/George Robinson

In 2021 is 60 miljoen kilogram esdoornsiroop geoogst, 18 miljoen kilogram minder dan in 2020. Dat komt onder meer door de weersomstandigheden waardoor de sapstroom van de bomen minder goed op gang kwam. "Het was een doorsnee seizoen, niet slecht, maar niet zo goed als de voorbije 2 seizoenen", vertelt woordvoerder Hélène Normandin van QMSP aan de CBC, de openbare omroep van Canada. 

Tegelijk is de wereldwijde vraag naar esdoornsiroop met meer dan 20 procent gestegen, mogelijk omdat meer mensen thuis aan het koken zijn geslagen door de coronapandemie. 

Een tapkraan aan een esdoorn (illustratie).
Represented by ZUMA Press, Inc.

Om aanbod en vraag weer in evenwicht te brengen, gooit de QMSP de strategische voorraad open. Dat betekent niet dat sprake is van een tekort aan esdoornsiroop. "De strategische voorraad doet prima dienst", zegt onderzoeker Abby van den Berg van het Proctor Maple Research Center van de universiteit van Vermont. "De bevoorrading komt niet in het gedrang. Precies door de strategische voorraad hebben we geen tekort."

In het verleden was de situatie wel al eens precair. In 2008 was de strategische voorraad helemaal leeg na drie opeenvolgende jaren van slechte oogsten. De prijs van esdoornsiroop ging toen door het dak. In 2011 en 2012 verdween dan weer 3.000 ton ter waarde van 18,7 miljoen Canadese dollar (bijna 13 miljoen euro) uit een pakhuis in Quebec, een diefstal die bekend staat als de The Great Canadian Maple Syrup Heist.

Hoewel de strategische voorraad esdoornsiroop tegen februari 22,7 miljoen kilogram lichter zal zijn, maakt de QMSP zich weinig zorgen voor de toekomst. Quebec telt momenteel 50 miljoen tapkranen die sap aan bomen onttrekken en binnenkort komen daar nog eens 7 miljoen tapkranen bij.

Esdoornsiroop op pannenkoeken (illustratie)
© Zoonar.com/foodstock - creative.belgaimage.be

Meest gelezen