REUTERS

In Oostenrijk stapt zowel de kanselier als de minister van Financiën op

In Oostenrijk broeit de politieke crisis voort. Vanavond heeft zowel bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) als minister van Financiën Blümel (ÖVP) zijn vertrek aangekondigd. Hun aankondiging volgt luttele uren nadat de in opspraak geraakte ÖVP-leider Sebastian Kurz zijn volledige vertrek uit de politiek had bekendgemaakt.

Alexander Schallenberg is nog maar sinds begin oktober bondskanselier van Oostenrijk. Hij nam de plaats in van Sebastian Kurz, nadat tegen de gewezen bondskanselier een gerechtelijk onderzoek was gestart wegens corruptie. Algemeen werd verwacht dat Schallenberg in functie zou blijven tot Kurz een comeback zou maken.

Maar Kurz kondigde vandaag aan dat hij definitief stopt met politiek. Dat betekent dan ook dat hij geen partijvoorzitter meer zal zijn van zijn partij, de ÖVP. 

Maar Schallenberg voelt zich niet geroepen om Kurz ook als partijvoorzitter op te volgen. "Het is niet mijn intentie en ook nooit mijn doel geweest om de functie van partijvoorzitter over te nemen", zegt hij in een korte schriftelijke verklaring. 

Wel is het zijn overtuiging dat beide functies- regeringsleider en leider van de grootste Oostenrijkse partij - snel weer door dezelfde persoon moeten worden uitgeoefend. Hij zal dus op post blijven als bondskanselier tot er een nieuwe partijvoorzitter wordt gekozen, die dan ook de nieuwe regeringsleider kan worden.

Enkele uren na Schallenberg kondigde minister van Financiën Blümel zijn vertrek aan. Blümel, een absolute vertrouweling van Kurz, stapt volledig uit de politiek, zei hij op sociale media. Naar eigen zeggen om familiale redenen -hij is sinds kort opnieuw vader geworden en hij is de doodsbedreigingen tegen zijn familie beu. Net als Kurz is ook Blümel het voorbije jaar in opspraak gekomen, het Oostenrijkse gerecht voert een onderzoek tegen hem voor corruptie en fraude.

Meest gelezen