Direct naar artikelinhoud
Zomergasten

Dit vond de Nederlandse pers van Abou Jahjah in 'Zomergasten': "Hij lijkt gevaarlijk, maar is het niet"

Abou Jahjah.

De afgelopen week was er heel wat ophef over de aanwezigheid van Dyab Abou Jahjah in het Nederlandse tv-programma 'Zomergasten'. Onze journalist oordeelde dat Abou Jahjah "zich koest hield", maar hoe keken de Nederlanders gisteravond?

Door de commotie waren de verwachtingen over de uitzending bijzonder hooggespannen. En dan kon het bijna niet anders of het werd een teleurstelling. Om te beginnen lokte de uitzending slechts 484.000 kijkers. 

De Volkskrant was in elk geval niet onder de indruk van Abou Jahjah's passage. Zij hebben het over "het gescripte verhaal van gematigd radicaal". "Er zat een man die aangepakt moest worden, maar die toch wel aan zijn eigen waarheid vasthield. Een man die doodleuk het beschermen van een Joods museum aan het zionisme kan koppelen, maar verder verdacht veel weg had van een milde en heldere denker. Abou Jahjah is een ietsist die gevaarlijk lijkt, maar het niet is."  

Abou Jahjah is een ietsist die gevaarlijk lijkt, maar het niet is
De Volkskrant

NRC vond dan weer dat presentator Thomas Erdbrink Jahjah het vuur danig aan de schenen legde, maar die laatste liet zich volgens NRC niet uit zijn tent lokken. Maar bovenal was het een geslaagde uitzending, klinkt het. "Soms werd het wel erg wantrouwig: zou de felle ophef rond de uitzending Erdbrink hebben aangezet om de druk sterk op te voeren? Dan heeft die zin gehad, want Abou Jahjah kon zijn standpunten fijntjes uitleggen, zonder dat het lievig werd: missie geslaagd." 

Het Parool geeft dan weer toe niet goed te weten wat te denken van Jahjahs passage. "De glimlachende wolf deed zijn naam alle eer aan", schrijft de krant. "Terwijl Erdbrink met de hand op het holster klaar zat om te schieten, bleef het bij prettig schurende ja-neetjes."