“Bacteriën zitten overal”: Waarom je best geen warm eten bewaart in de koelkast
Als warm eten niet op geraakt, bewaren we de restjes meestal in de koelkast. Ideaal voor de lunch of het avondeten de volgende dag. Maar warm eten in de koelkast steken, houdt ook risico’s in. Marcel Zwietering, professor levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen (Nederland) en Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid geven tips.
“Wanneer je warme of hete voeding in de koelkast steekt, neemt de warmte in de hele koelkast toe. Het andere eten in de koelkast warmt zo mee op”, zegt Zwietering. “Warm eten verdampt ook nog, waardoor er condens onstaat in de koelkast”, voegt Van der Vossen eraan toe.
Sommige bacteriën, zoals salmonella en listeria, zijn niet waar te nemen
“Het is niet zo dat een pan met warm eten in de koelkast ervoor zorgt dat je van al het voedsel in de koelkast ziek kunt worden. Maar de kans op bederving neemt wel toe”, stelt Van der Vossen. “Aan veel producten kan je zien, ruiken of proeven dat ze niet meer goed zijn. Maar sommige bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn niet waar te nemen. Voorbeelden zijn salmonella en listeria (vaak voorkomend in rauw vlees- en ongepasteuriseerde zuivelproducten, red.).”
Tot hoeveel graden moet je eten dan zijn afgekoeld?
“Wij adviseren om het eten te laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Bij grote hoeveelheden warm eten kan dat een tijdje duren. Om het afkoelen te versnellen kan je de pan wel in een bakje of emmer met koud water zetten’’, zegt Van der Vossen.
Verder stelt Zwietering: “Je kan het eten even in de kelder of buiten zetten, als het koud genoeg is. Dan moet je het wel goed afdekken. Ook in kleinere porties gaat afkoelen veel sneller.”
Als je warm eten niet afdekt, droogt het snel uit
Waarom moet je voedsel altijd afdekken?
“Bacteriën zitten overal in je koelkast, daarom is het belangrijk dat je je eten altijd afdekt. Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar. Daarnaast komt er veel damp vrij wanneer het eten nog warm is. Als je het niet meteen afdekt, droogt het eten uit”, stelt Zwietering.
Hoe zit het met warm eten dat je in de vriezer wilt bewaren?
Volgens Vossen is de diepvries veel minder risicovol. “In een losse diepvries is de temperatuur doorgaans -18°C. Over het algemeen is dat een stuk veiliger, want er is geen bacteriegroei bij zo’n lage temperatuur. Toch is ook hier het advies om er geen warme dingen in te zetten, alleen al voor de duurzaamheid. Het kost dan veel energie om het apparaat koel te houden”, aldus Zwietering.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
Wie in een Chinees restaurant als eens kip heeft besteld, weet: zo mals als daar krijg je de kip thuis nooit. Hoe komt dat en hoe kan je die zelf even lekker klaarmaken? HLN-chef Jelle Beeckman verklapt het geheim van zo’n smaakvol en mals kipgerecht, en deelt zijn favoriete recept. “Dit is echt een wereld van verschil.” -
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijkheid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”
Komkommers: eruit. Bessen: erin. Eieren: twijfelgeval. Niet alle voedingsmiddelen die we over het algemeen in de koelkast bewaren, horen daar ook effectief thuis. Professor Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering (UGent) Frank Devlieghere vergelijkt – letterlijk – appels met peren en helpt ons op weg: wat moeten we – zeker op warme zomerdagen – absoluut in de koelkast bewaren en wat beter niet? -
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
PREMIUM
Nieuw label in de supermarkt: deze producten kan je perfect opeten wanneer de datum op de verpakking overschreden is
Nee, het is niet omdat de datum op de verpakking van je melk, yoghurt, choco of ontbijtgranen is overschreden, dat de inhoud ervan in de vuilbak moet. Een nieuwe campagne roept consumenten op eerst te kijken, ruiken en proeven vooraleer voedsel weg te gooien. Zo’n 200 producten krijgen een label dat zegt dat de datum niet allesbepalend is voor de houdbaarheid. “Correct bewaard voedsel is vaak nog dagen, weken of zelfs een jaar nadat de datum op de verpakking overschreden is perfect te eten. En lekker.” -
HLN Shop
Op zoek naar een moederdagcadeau? Een handvol inspiratie, ook van dé mama/oma van Vlaanderen