Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsJustitie

Verdachte van moord op journalist Khashoggi gearresteerd in Frankrijk

Jamal Khashoggi op een archiefbeeld.Beeld AFP

In Frankrijk is een van de verdachten van de spraakmakende moord op de Saudische journalist en regimecriticus Jamal Khashoggi opgepakt. De man werd gearresteerd op een luchthaven bij Parijs toen hij op het punt stond een vliegtuig naar Saudi-Arabië te nemen.

Volgens de Franse zender RTL gaat het om Khaled Aedh al-Otaibi, een voormalig lid van de koninklijke garde. Hij zou betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood in oktober 2018 van Khashoggi, die in de Verenigde Staten werkte. Al-Otaibi was een van de leden van een geheim moordcommando.

Khashoggi werd met een list naar het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul gelokt, waar hij een appartement had. Hij is nooit meer levend teruggezien. Volgens de Turkse justitie is hij vermoord en is zijn lichaam daarna in delen uit het consulaat gesmokkeld.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten steunde de Saudische kroonprins en feitelijk heerser Mohammed bin Salman de geheime operatie om Khashoggi uit te schakelen. De kroonprins erkende verantwoordelijkheid, maar sprak tegen iets van het complot geweten te hebben.

De verdachte stond op een lijst gezochte personen. De Franse autoriteiten grepen in op verzoek van Turkije, dat de man wil vervolgen. Frankrijk is meteen met de uitleveringsprocedure begonnen.