Ricardo Smit

Energieproducent Engie spreekt klare taal in brief aan premier De Croo: "Kerncentrales langer openhouden is onmogelijk"

Het langer openhouden van de bestaande kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 is volgens energiebedrijf Engie niet mogelijk. Dat schrijven ze in een brief aan premier De Croo die onze redactie kon inkijken. In die brief benadrukken ze ook het belang van de gascentrale in Vilvoorde, waarvoor de vergunning geweigerd werd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Engie zal daarvoor zo snel mogelijk een nieuwe aanvraag indienen.Ā 

Eind vorige week bezorgde federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) haar langverwachte rapport over de kernuitstap aan de federale regering. Zowel CD&V als Open VLD lieten daarop weten dat het rapport hen onvoldoende geruststelt over de kwestie of ons land zonder kerncentrales nog voldoende energie zal kunnen produceren. Coalitiepartner MR is al langer openlijk voorstander van het langer openhouden van twee bestaande kernreactoren: Doel 4 en Tihange 3. Groen, de partij van de bevoegde minister, blijft wƩl overtuigd van de kernuitstap.

Politieke onenigheid binnen de meerderheid dus, en daarom besloot premier De Croo het dossier naar zich toe te trekken. Hij wilde zelf overleg plegen met energiebedrijf Engie om van hen te horen of het openhouden van de jongste reactoren voor hen toch nog een optie is. (Eerder had het energiebedrijf al laten weten dat het daar eigenlijk te laat voor is.)

Langer openhouden is onmogelijk

In een brief aan premier De Croo, die onze redactie kon inkijken, spreekt Engie nu klare taal: het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3 is onmogelijk. Volgens het energiebedrijf heeft zo'n verlenging een voorbereiding nodig van ongeveer vijf jaar, onder andere omdat er eerst studies uitgevoerd moeten worden en er overleg gepleegd moet worden met overheden. Bovendien zouden het juridische proces en het realiseren van de investering die nodig is ook tijd vragen.Ā 

"Opmerkelijk: de brief komt rechtstreeks uit Parijs en is ondertekend door de topman van Engie, Jean-Pierre Clamadieu", zegt energie-expert Luc Pauwels in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Onze ervaring met gelijkaardige projecten leert ons dat deze termijn (van vijf jaar nvdr.) moeilijk in te korten is", schrijft Engie. "In deze omstandigheden lijkt het ons daarom onmogelijk om de verlenging van de twee kerncentrales te realiseren tegen 2025."

In deze omstandigheden lijkt het ons onmogelijk om de verlenging van de twee kerncentrales te realiseren tegen 2025

Een andere mogelijkheid, waar sommigen voor pleiten, is een verlenging van de twee jongste kernreactoren voor slechts een korte periode, waardoor de voorbereidingstijd ook zou inkorten. Maar ook die optie veegt Engie van tafel. "Zo'n beslissing kent nog geen precedent en er bestaat vandaag geen reglementair of technisch kader om dat te realiseren", schrijven ze. "In zijn geheel en in deze context ziet Engie geen andere optie dan zich te engageren voor de progressieve ontmanteling van de kerncentrales die wij uitbaten."

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageerde al erg snel via Twitter. Hij is het niet eens met Engie. Het langer openhouden van de kerncentrales is wel mogelijk, zegt hij. "Het vraagt enkel dat het wettelijk kader wordt aangepast, wat we ook gaan doen", schrijft hij.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zit op dezelfde lijn. Hij pleit ervoor om snel werk te maken van dat wettelijk kader:Ā 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ook reageerde via Twitter. "Nu rest enkel nog onzekerheid", schrijft ze:Ā 

In "Villa Politica" reageerde ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci

Videospeler inladen...

Nieuwe aanvraag voor gascentrale in Vilvoorde

In de brief benadrukt Engie ook nadrukkelijk dat het bedrijf wil bijdragen aan de energietransitie van ons land. Engie zal blijven investeren in hernieuwbare energie Ć©n wil ook deel blijven uitmaken van het capaciteitsvergoedingsmechanisme CRM dat door de federale overheid werd gelanceerd. In het kader daarvan kreeg Engie steun toegekend voor de bouw van 2 gascentrales: Ć©Ć©n in het Waalse Les Awirs, en Ć©Ć©n in het Vlaamse Vilvoorde.

CRM staat voorĀ Capacity Remuneration Mechanism en is een mechanisme voor zogenoemde capaciteitsvergoeding. Daarbij wordt aangegeven hoeveel capaciteit aan elektriciteitsproductie in aanmerking komt voor subsidies van de federale overheid.

Omdat alle Belgische kerncentrales in principe sluiten in 2025 en omdat er tegen dan niet genoeg capaciteit aan groene energie is, moeten voorlopige productie-installaties worden gebouwd, waaronder enkele gascentrales. Het is de bedoeling dat die installaties geleidelijk minder uren gaan draaien, naarmate de productie van hernieuwbare energie toeneemt.Ā 

Het CRM-mechanisme is uitgewerkt omdat de voorlopige installaties voor de betrokken energieproducenten niet winstgevend zijn.Ā 

Maar vorige maand doken er problemen op, want Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) besloot om de vergunning voor de bouw van de centrale in Vilvoorde te weigeren. "We zijn bezorgd om de moeilijkheden bij het verkrijgen van de regionale omgevingsvergunning voor de centrale in Vilvoorde, terwijl de adviezen van de bevoegde regionale en provinciale administraties wel positief waren", klinkt het in de brief van Engie.

En dus wil Engie niet bij de pakken blijven zitten: "We blijven vastberaden om dit project uit te voeren, met een zo klein mogelijke impact op het milieu. We willen zo snel mogelijk een nieuwe vergunningsaanvraag indienen en we hebben de steun nodig van de overheden om dit proces zo spoedig mogelijk te doorlopen."

Bouw van kleinere, nieuwe kerncentrales

Opvallend: helemaal aan het einde van de brief houdt Engie wƩl de deur open voor de bouw van nieuwe SMR-kerncentrales. SMR staat voor "small modular reactor". Centrales van die soort zijn kleiner, flexibeler en produceren minder kernafval. De Franse president Emmanuel Macron drukte daar bijvoorbeeld al zijn interesse voor uit. Ook voor Belgiƫ houdt Engie die optie dus open, al benadrukt het bedrijf dat deze vorm van energieproductie pas op langere termijn mogelijk zal zijn.

Meest gelezen