Themabeeld ©  BELGAIMAGE

België, Frankrijk, Nederland en Spanje gaan nauwer samenwerken tegen drugscriminaliteit

België, Frankrijk, Nederland en Spanje gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat nemen de vier landen zich voor in een verklaring die donderdag is uitgebracht in de marge van een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel.

jvh
Bron: BELGA

De vier landen bestempelen de georganiseerde misdaad als een “fundamentele bedreiging voor de samenleving”. Criminele netwerken krijgen “een steeds vastere voet aan de grond in onze wijken en gemeenschappen, verleiden kwetsbare personen, met name onze jongeren, tot het plegen van criminele handelingen en maken gebruik van sociaaleconomische tekortkomingen die door andere crises” zijn verergerd. 

“Deze fundamentele bedreiging moet zoveel mogelijk worden ingedamd en teruggedrongen. We streven naar samenwerking als coalitie om de strijd tegen zware en georganiseerde criminaliteit te versterken”, luidt het in de gemeenschappelijke verklaring, namens België ondertekend door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. 

België, Frankrijk, Nederland en Spanje ambiëren “een brede en multidisciplinaire aanpak” om met name de internationale drugshandel aan te pakken. Zo willen ze zeehavens en andere logistitieke knooppunten weerbaarder maken tegen corruptie en criminele infiltratie, criminele geldstromen opsporen en lamleggen, informatie over criminele activiteiten in de digitale wereld uitwisselen en de samenwerking met landen in Latijns-Amerika en elders versterken.  

Woensdag presenteerde de Europese Commissie ook al nieuwe voorstellen om de grensoverschrijdende samenwerking tussen politiediensten te versterken. Die hebben onder meer tot doel grensoverschrijdende achtervolgingen en gezamenlijke patrouilles makkelijker te maken en de doorstroming van informatie te verbeteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer