Voorzitter Edwin Verbinnen in de dug-out van KFC Walem. © Dirk Vertommen

Nieuwe accommodatie KFC Walem komt er ten vroegste in 2024: “Vicieuze cirkel dreigt”

Mechelen, Walem -

De nieuwe accommodatie voor voetbalclub KFC Walem in Walem (Mechelen) komt er voorlopig niet. Volgens het stadsbestuur is het nu niet het goede moment om er anderhalf miljoen euro in te investeren, onder andere omdat de club het ledenaantal fors zag teruglopen. “Daarom zijn we volop op zoek naar nieuwe leden, anders dreigt een vicieuze cirkel”, zegt voorzitter Erwin Verbinnen.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

Ongeveer een jaar geleden kondigde het Mechelse stadsbestuur aan dat het anderhalf miljoen euro zou investeren in nieuwe sportinfrastructuur voor KFC Walem. Het moest een complex worden waar ook andere clubs en verenigingen gebruik van kunnen maken. Van die plannen kwam nog niets in huis. Ondertussen besliste de stad zelfs om de investering voorlopig uit te stellen. Ten vroegste in 2024 gaat de eerste spade er in de grond.

“In het dossier van KFC Walem botsten we op verschillende hindernissen”, zegt schepen van Sport Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “Zo is de grond niet in handen van de club of van de stad, maar van het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat wil het graag overdragen, maar nam intern nog geen beslissing over de manier waarop dat moet gebeuren. Het kan via een erfpachtovereenkomst of via een verkoop. Zolang we daar geen duidelijkheid over hebben, kunnen en mogen we op de gronden niets doen.”

De huidige velden van KFC Walem. © Dirk Vertommen

Volgens Labsir is het nu ook niet het goede moment om zo’n zware investering te doen. “De club is er op dit moment niet klaar voor”, zegt hij. “Het complex moet multifunctioneel zijn, maar de zoektocht naar de optimale invulling verloopt moeizaam. Daarnaast zorgt corona ook voor moeilijkheden en nam het aantal trainers en leden de laatste maanden fors af. We denken daarom dat het nu niet opportuun is om de nieuwe infrastructuur te realiseren.”

“Dat wil wel niet zeggen dat we KFC Walem aan haar lot overlaten”, zegt Labsir. “We gaan de club begeleiden zodat ze stappen kan zetten. Dat traject duurt ongeveer anderhalf jaar. In de loop van 2023 bekijken we opnieuw of de club er klaar voor is. Als dat op dat moment wel het geval is, dan kan in 2024 de eerste spade in de grond, want het blijft onze ambitie om een moderne infrastructuur te realiseren in Walem.”

Vicieuze cirkel

Voorzitter Erwin Verbinnen erkent dat het aantal leden de voorbije maanden fors achteruitging. “We hebben nu zo’n tweehonderd leden, van wie een honderdtal jeugdspelers”, zegt hij. “Dat is niet veel. Daarnaast vertrokken ook enkele trainers. Dat zijn problemen waar heel wat clubs mee geconfronteerd werden sinds de coronacrisis. We doen er alles aan om dat aantal opnieuw op te krikken. Zo gaan we bijvoorbeeld langs in de scholen om jongeren te overtuigen en volgen we een traject bij de Vlaamse Sportfederatie.”

Door het uitstel van de nieuwe infrastructuur dreigt de club volgens Verbinnen in een vicieuze cirkel terecht te komen. “Ons gebouw is volledig versleten, waardoor we steeds moeilijker kunnen concurreren met clubs die wel al een moderne infrastructuur kregen, zoals Muizen en Hombeek. Walem heeft ook een relatief oudere bevolking. Daardoor kunnen we steeds moeilijker jonge leden aantrekken en vrezen we dat de stad niet geneigd zal zijn om nog te investeren.”

Volgens Arnout Geys, die voor N-VA zetelt in autonoom gemeentebedrijf Sport Actief Mechelen (AGB SAM), heeft het stadsbestuur KFC Walem een rad voor de ogen gedraaid. “Eerst werd met veel tromgeroffel een multifunctioneel sportcomplex beloofd, maar nu worden de plannen plots uitgesteld”, zegt hij. “De stad had eerst alle gesprekken moeten voeren vooraleer dit project aan te kondigen en in te schrijven in de begroting. Ik vraag me trouwens af of het project ooit nog gerealiseerd wordt, want in de meerjarenplanning is er tot en met 2024 niets meer van terug te vinden.”

Ragheno en Uilmolenweg

Ook op de realisatie van een basketbaltempel op de Raghenosite is het voorlopig wachten. De realisatie van de sporthal die de huidige IHAM moet vervangen, is afhankelijk van de ontwikkeling van de rest van de site en het stationsproject. “Tot wanneer er daar meer duidelijkheid over is, blijven we sporthal IHAM gebruiken en onderhouden”, zegt Labsir. “En basketbalclub Kangoeroes blijft tot dan in de Winketkaai spelen.”

In het dossier rond het sportcomplex aan de Uilmolenweg komt wel stilaan schot in de zaak. De stad en de provincie willen er een multifunctioneel sportcomplex realiseren met onder andere een rugby- en voetbalveld. “De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend”, verduidelijkt Labsir. “We hopen daar deze of volgende maand groen licht voor te krijgen. In de loop van 2022 kunnen we dan starten met de werkzaamheden.”

Gedeputeerde Jan De Haes en schepen Abdrahman Labsir op de terreinen op de Uilmolenweg. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen