© atv

Covoorzitter Open Vld Antwerpen Bouzian spreekt degradatie tegen

Antwerpen -

Covoorzitter van Open Vld Antwerpen Carim Bouzian spreekt tegen dat hij door zijn collega Bavo De Mol gedegradeerd zou zijn tot ondervoorzitter. Volgens hem berust het verhaal op een misverstand. Beiden leidden zaterdag het partijbestuur.

svw

LEES OOK. Zware verdeeldheid bij Antwerpse Open Vld: hoe is het zover kunnen komen?

Het covoorzitterschap is een constructie van Open Vld Antwerpen, want de partijstatuten kennen dit eigenlijk niet. De Mol wenste nu niet te reageren hierop. Volgens Bouzian berust het verhaal op een misverstand.

“Het klopt dat het covoorzitterschap eigenlijk niet bestaat binnen onze statuten”, zegt Bouzian. “Puur op papier is Bavo voorzitter en ik ondervoorzitter. Op de stembrief van de voorzittersverkiezing stond duidelijk dat we beiden gelijkwaardig zijn. We zijn dus beiden covoorzitter. We zijn trouwens ook vrienden, die nu weliswaar van mening verschillen.”

Het is duidelijk dat het akkoord dat fractieleidster Erica Caluwaerts sloot met N-VA en Vooruit voor een serieuze wig zorgt binnen de liberalen in Antwerpen. De mandatarissen van Open Vld Antwerpen verzamelden zaterdagnamiddag in het Liberaal Huis aan de Ankerrui voor een partijbestuur over het akkoord.

Covoorzitter De Mol verstuurde vrijdag al een mededeling waarin hij fractieleidster en toekomstig schepen Erica Caluwaerts verweet van soloslim te spelen. Hij werd direct tegengesproken door zijn covoorzitter Bouzian. De mededeling was volgens hem niet namens de mandatarissen en het partijbestuur. Dat werd volgens enkele bronnen binnen Open Vld duidelijk niet geapprecieerd door een deel van het partijbestuur. Bouzian werd prompt gedegradeerd tot ondervoorzitter. Bovendien zou hij uit een reeks interne Whatsapp-groepen van de partij zijn gezet. De mandatarissen kwamen zaterdag om 14 uur samen in het Liberaal Huis.

Claude Marinower. ©  Patrick De Roo

In het nieuwe akkoord dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) afsloot met de Antwerpse coalitiepartners, wordt teruggekomen op enkele afspraken uit het bestuursakkoord van de Bourgondische coalitie in 2018. Zo blijft Open Vld slechts één schepen hebben in plaats van twee. Dat zal fractieleidster in de gemeenteraad Erica Caluwaerts worden.

Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz had ambitie om de tweede liberale schepen te worden, maar moet die ambitie nu opbergen. Het voorzitterschap van het Bijzonder Comité of OCMW blijft ook bij Vooruit en gaat dus niet naar Open Vld.

LEES OOK. STANDPUNT. De Antwerpse Open Vld staat voor de keuze: slikken of de oppositie

 ©  Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen