Antwerpse Open VLD-leden krijgen laatste woord over betwist bestuursakkoord

In Antwerpen moeten de leden van Open VLD beslissen of ze akkoord gaan met een aanpassing van het bestuursakkoord met N-VA en Vooruit. Aan hen dus de keuze: genoegen nemen met één schepenambt of verhuizen naar de oppositiebanken. Deze vraag zal komende week voorgelegd worden tijdens een ledencongres van de lokale partijafdeling.

Na de gebeurtenissen van gisteren, vrijdag, zijn de mandatarissen van Open VLD in Antwerpen bijeengekomen om de “politieke toestand” te bespreken. Gisteren escaleerde namelijk de situatie van de schepenwissel in het Antwerpse stadsbestuur. 

Na de verkiezingen hadden de N-VA, SP.A (nu Vooruit) en Open VLD namelijk in een bestuursakkoord vastgelegd dat Open VLD halfweg de ambtstermijn een extra schepenambt zou krijgen: twee in plaats van één. De socialisten zouden er dan eentje inleveren.

Dat bestuursakkoord is nu aangepast, waardoor Open VLD ook de komende jaren maar één schepenambt krijgt. Hierdoor kan Open VLD’er Willem-Frederik Schiltz geen schepen worden, zoals hij dat gehoopt had. 

Het was Open VLD-gemeenteraadslid Erica Caluwaerts die gisteren akkoord ging met dit nieuwe bestuursakkoord, waardoor zij de enige Open VLD-schepen zou worden. Maar haar lokale partijafdeling nam afstand van die beslissing, zo liet co-voorzitter Bavo De Mol weten. De andere covoorzitter Carim Bouzian zat kennelijk op een andere lijn.

Sacha Van Wiele, journalist van de Gazet van Antwerpen, gaf vanochtend duiding bij de hele saga:

Bijeenkomst

Lang verhaal kort:  de leden van het Antwerpse partijbestuur van Open VLD zijn vandaag bijeengekomen om de toestand te bespreken. En “in een sereen debat werd uitgelegd wat er gebeurd was de voorbije dagen in kader van de voorziene schepenwissels”, laat het bestuur weten.

En de uitkomst van de bijeenkomst? Het partijbestuur is overeengekomen dat de wijziging van het bestuursakkoord volgende week zal voorgelegd aan een ledencongres. De leden zullen dus moeten kiezen of ze ermee instemmen, of dat ze het verwerpen. Dat laatste zou de facto betekenen dat Open VLD uit de meerderheid stapt en naar de oppositiebanken verhuist.

Meest gelezen