© Politiezone Mechelen-Willebroek

Dronken bestuurder rijdt rond met rijverbod en zonder veiligheidsgordel

Mechelen, Willebroek -

De lokale politie heeft in Mechelen en Willebroek negentien dronken bestuurders uit het verkeer geplukt. Het rijbewijs van een persoon lag nog bij de politierechter wegens een opgelopen rijverbod.

Leo De Nijn

De inspecteurs liet 939 bestuurders blazen. Zes rijbewijzen van negentien dronken bestuurders zijn onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken. Dat had er nog eentje meer moeten zijn.

“Klopt”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Onze manschappen kregen het voertuig van de bestuurder in het vizier omdat hij meerdere keren zijn richtingaanwijzers niet gebruikte bij het afslaan. Bij de controle droeg de bestuurder geen veiligheidsgordel, maar verspreidde ook een alcoholgeur.”

De bestuurder had liefst 2,1 promille alcohol in zijn bloed. Aanvankelijk verklaarde hij dat zijn rijbewijs nog thuis lag, maar wat later viel hij toch door de mand. “Zijn rijbewijs lag nog bij de politierechter in Mechelen omdat hij nog een herstelexamen moet afleggen na een veroordeling tot rijverbod. Dat examen had de man nog altijd niet gedaan. Hier staan zware straffen op”, zegt de Eerste Hoofdinspecteur.

Tiener stuurt zonder rijbewijs

Tijdens de actie op de Zandpoortvest in Mechelen werd een auto, met vier inzittenden, aan de kant gezet. De bestuurder beweerde dat zijn rijbewijs nog thuis lag. “Er werd tussen de inzittenden gepraat in een voor ons vreemde taal, maar plots maakte hij toch zijn identiteit bekend en overhandigde ons zijn voorlopig rijbewijs. Na controle stelden wij vast dat het om een rijbewijs van een van de drie passagiers ging. Uiteindelijk gaf de 17-jarige bestuurder toe dat hij helemaal geen rijbewijs heeft. Dat levert de jongeman een proces-verbaal op en ook nog een tweede wegens het aanmatigen van een andere naam. Voor dit soort misdrijf zijn correctionele straffen voorzien”, geeft de politie mee.

De inspecteurs verbaliseerden ook een vrachtwagenbestuurder omdat er vooraan het voertuig slechts één dimlicht functioneerde. ©  Politiezone Mechelen-Willebroek

De inspecteurs verbaliseerden ook een vrachtwagenbestuurder omdat er vooraan het voertuig slechts één dimlicht functioneerde. Achteraan brandde er zelfs geen verlichting, op wat omtreklichtjes na. Blijkbaar reed de bestuurder al lange tijd op deze manier met het voertuig rond. Hij krijgt een boete van 1.050 euro.

De politie gaf vijf bestuurders een rijverbod van zes uur, en zeven andere bestuurders moesten hun voertuig drie uur aan de kant laten staan.

Tot slot van de actie werden zes fietsers geverbaliseerd omdat ze zonder enige verlichting reden. Na het uitschrijven van de boete kregen ze allemaal een set met een rood en wit fietslichtje mee, zodat ze nog veilig hun weg naar huis konden voortzetten. (ldn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER