De Luchtbal. © Sebastian Steveniers

Burgerbegroting kan beter: district Antwerpen wil meer mensen uit Luchtbal aantrekken en fraude tegengaan

Antwerpen -

Al sinds 2014 geeft het district Antwerpen 10% van het jaarbudget uit handen. Inwoners van het district krijgen dan de kans om zelf projecten op poten te zetten om hun district aangenamer te maken via de Burgerbegroting. De werking werd nu volledig geëvalueerd en een paar aanpassingen zijn nodig.

Rebecca Van Remoortere

Het is elk jaar uitkijken naar wat de inwoners van district Antwerpen nu weer in petto hebben om hun buurt aangenamer te worden. Ieder jaar komen ze opnieuw samen om te stemmen over welke projecten het halen en welke projecten het meeste financiële steun verdienen. In totaal verdelen ze 1,4 miljoen euro over ideeën voor meer groen, veiliger verkeer, meer ontmoetingen tussen buren en ga zo maar door.

Na zeven jaar werd het tijd om heel de werking van de Burgerbegroting grondig te evalueren. Dat deed het district in samenwerking met externe professionele experts onder leiding van Joop Hofman van het Nederlandse participatiehuis Rode Wouw.

In de analyse kwamen een paar opvallende zaken naar voor. Zo is de wijk Luchtbal ieder jaar ondervertegenwoordigd in de Burgerbegroting. Gemiddeld neemt 4,1% van de inwoners van het district deel. Postcodes 2018, 2050 op Linkeroever en 2060 in Antwerpen Noord zitten daar boven. Postcode 2030 ofwel wijk Luchtbal zit daar met 1,5% fel onder.

Buurtweefsel

Volgens de onderzoekers is één van de redenen dat er “minder zelforganisaties, culturele verenigingen of mensen die bewust werken aan het buurtweefsel en samenlevingsopbouw” zijn in de wijk. “De Burgerbegroting veroorzaakt dit probleem niet, ze legt het bloot”, klinkt het.

“Daarom gaan we ons engageren om meer inwoners van Luchtbal te betrekken. We bekijken samen met de buurtcoach en de mensen van participatie hoe we dat best kunnen doen”, zegt districtsschepen van Participatie Femke Meeusen (Groen).

De Burgerbegroting gebeurt altijd in verschillende rondes. Normaal is er eerst een ronde om te beslissen in welke thema’s er dat jaar projecten worden opgezet en daarna volgt een ronde om te bepalen hoeveel budget er naar welke thema’s gaat. “Dat verandert vanaf de volgende keer. Vanaf 2022 kiezen bewoners thema’s en verdelen ze het geld per thema op één grootschalig moment eind maart. Er vinden ook kleinere buurtmomenten in de wijken plaats. Het aantal thema’s wordt beperkt tot een 30-tal breder geformuleerde opties, zonder de mogelijkheden voor bewoners te beperken.”

Stemmen onder andere naam

Verder wil het district ook fraude tegengaan. “Momenteel zijn er organisaties die iets geven in ruil voor een stem voor hun project. Of personen proberen online te stemmen onder een andere naam. We zoeken een manier om dat tegen te gaan in de toekomst.”

Het district gaat de projectindieners ook aansporen om meer onderling samen te werken en doet zijn best om nog meer mensen te bereiken. “We onderzoeken de mogelijkheid om alle bewoners met een persoonlijke code uit te nodigen voor de stemming in september, waar de projecten gekozen worden”, aldus schepen Meeusen.

Zo moet de Burgerbegroting nog meer een project van iedereen worden. In het verleden kwamen er al succesvolle projecten uit die Burgerbegroting. Zo werden voetschrapers omgetoverd tot kleine kunstwerkjes, er werden terug buurtkrantjes gemaakt, er kwam een pluktuin op Linkeroever en er werden pottenbakcursussen georganiseerd om buren samen te krijgen.

 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER