2019 Kevin Mazur

Grootste deal ooit voor werk solo-artiest? "Bruce Springsteen verkoopt rechten op zijn muziek voor 500 miljoen dollar"

De Amerikaanse zanger Bruce Springsteen (72) heeft de rechten op zijn muziekcatalogus verkocht aan de platenmaatschappij Sony Music Entertainment. Dat meldt het muziekmagazine Billboard. Springsteen en Sony hebben nog niet gereageerd. Sony zou de eigenaar worden van alle originele opnames van Springsteen, met onder meer klassiekers als "Born to run", "Born in the USA" en "The river." Officiële details over de deal zijn niet bekend. Volgens Amerikaanse media zou die goed zijn voor minstens 500 miljoen dollar (443 miljoen euro). Daarmee zou het de grootste overname zijn voor werk van een solo-muzikant.

De geruchten over een mogelijke verkoop deden al wekenlang de ronde in de muziekindustrie, maar de deal is nu rond. Dat schrijft althans het Amerikaanse muziekmagazine Billboard. Zanger Bruce Springsteen heeft de rechten voor zijn uitgebreide catalogus verkocht aan de muziekmaatschappij Sony Music Entertainment.

Het akkoord zou in de voorbije weken gesloten zijn, maar er is geen officiële verklaring, er zijn ook geen specifieke details bekend. Volgens Billboard zou het gaan om de masters van Springsteens hele oeuvre en om zijn werk als muziekschrijver. De masters, dat zijn de originele opnames van een album of een song. Wie die in handen heeft, beslist ook wat er met die muziek kan gebeuren: van nieuwe uitgaves over het gebruik in reclame en films tot het aanbod op streamingdiensten. Met andere woorden: de eigenaar kan daar veel geld aan verdienen.

Sony zou dus de volledige collectie hits van Bruce Springsteen in handen krijgen, met klassiekers als "Born to run", "Born in the USA" en "The River." Hoeveel de deal waard is, is niet bekend, maar Billboard citeert bronnen die het hebben over minstens 500 miljoen dollar, omgerekend zo'n 443 miljoen euro. Daarmee zou het de grootste overname ooit zijn voor werk van een solo-artiest.

Niet de enige

Bruce Springsteen is niet de eerste en enige artiest die de rechten op zijn werk verkoopt. Vooral het voorbije jaar hebben heel wat artiesten hun werk gedeeltelijk of in zijn geheel verkocht aan platenmaatschappijen, productiebedrijven of (privé-)investeringsfondsen. Onder anderen Paul Simon, Stevie Nicks, Neil Young en Shakira horen in dat rijtje thuis.

Een jaar geleden verkocht Bob Dylan de rechten op zijn muziek voor 300 miljoen dollar aan Universal Music, hij blijft wel zelf eigenaar van de originele opnames. In september kocht Warner Music de wereldwijde rechten op de muziekcatalogus van David Bowie.

En een maand later verkocht Tina Turner (81) de rechten op haar uitgebreide catalogus aan BMG. Ze deed niet alleen afstand van haar hits, maar verkocht ook de rechten om haar naam en beeltenis te gebruiken. Die deal zou 50 miljoen dollar waard geweest zijn.

Bruce Springsteen zit al zijn hele muzikale carrière -die maar liefst vijf decennia overspant- onder dak bij Columbia Records, een onderdeel van Sony. Hij heeft lang zelf de controle gehouden over de rechten op zijn muziekopnames en op zijn werk als songschrijver.

Meest gelezen