Openingsdag Warmste Week: Angèle kondigt exclusieve showcase aan en luisteraar Asim getuigt over racisme

Siska Schoeters heeft vanmorgen om 8u het startschot gegeven voor De Warmste Week 2021. Het thema van de solidariteitsactie is dit jaar "Kunnen zijn wie je bent" en het kloppend hart van de actie, DWW Radio, zendt uit vanuit gaststad Mechelen. De Warmste Week zamelt geld in om 200 projecten te steunen die ervoor zorgen dat mensen echt zichzelf kunnen zijn. Volg hier doorheen de dag de hoogtepunten van De Warmste Week.

Angèle speelt exclusieve showcase voor De Warmste Week

Ook Angèle komt in actie voor De Warmste Week. De wereldster schaart zich volledig achter het thema: Kunnen zijn wie je bent. Dat kan je ook horen in de nummers op haar nieuwe album "Nonante-Cinq".

Woensdagnamiddag zal Angèle om de solidariteitsactie te steunen een exclusieve showcase spelen. Dat gebeurt in een televisiestudio. Tijdens een sofagesprek met Danira Boukhriss Terkessidis zal ze ook vertellen waarom "Kunnen zijn wie je bent" voor haar zo belangrijk is.

De zangeres Angèle heeft in een filmpje bevestigd dat ze woensdag een optreden zal geven op het podium van De Warmste Week in Mechelen. "Ik steun De Warmste Week. Het is heel belangrijk voor mij om jezelf te kunnen zijn en zeker op dit moment", aldus Angèle.

Bekijk het filmpje hier:

Videospeler inladen...

Trouwe luisteraars van DWW Radio kunnen tickets winnen voor het concert volgende woensdag, maar zowel de showcase van Angèle als het sofagesprek met Danira zullen op 23 december 's avonds ook te zien zijn op Eén en daarna te herbekijken op VRT NU.

Kirsten Lemaire en Dorianne Aussems maken het nieuws bekend op DWW Radio:

Videospeler inladen...

Hoe kan je er zelf bij zijn?
Wil jij er bij zijn en samen met Angèle de 200 projecten van De Warmste Week steunen? Luister dan goed naar DWW Radio, op MNM & Studio Brussel of volg De Warmste Week via Eén of VRTNU.

Om kans te maken op één van de vijftig duotickets voor de showcase stuur je ANGELE naar 4342 (1 euro/sms) zodra je de komende dagen een nummer van haar op DWW Radio hoort.
Of vertel ons via deze link hoe de zangeres jou inspireert om helemaal jezelf te kunnen zijn.

Al het ingezamelde geld komt in één pot, namelijk het DWW Fonds. Dat Fonds waakt over het bedrag dat nodig is om alle projecten van De Warmste Week te realiseren, zodat elk project kan waargemaakt worden iedereen kan zijn wie die is.

Showcase Ed Sheeran

Angèle is overigens niet de enige wereldster die haar schouders onder De Warmste Week zet. Ook Ed Sheeran vindt het thema van De Warmste Week enorm belangrijk. De Brit speelde daarom in oktober een intiem optreden voor een handjevol aanwezigen. De hele show zal op zondag 19 december 2021 worden uitgezonden op Eén. 

In gesprek met Siska Schoeters legt de Brit uit waarom De Warmste Week hem dit jaar zo na aan het hart ligt. Sheeran heeft volgens hem alleen maar grote stappen kunnen zetten in de muziekindustrie vanaf het moment dat hij helemaal zichzelf was. Iedereen wou hem immers casten als "de nieuwe James Blunt", maar pas toen hij besloot om helemaal zichzelf te zijn, kreeg hij ook het verhoopte succes.

Een fragmentje uit het gesprek met Siska Schoeters, het volledige gesprek is beschikbaar op VRTNU tot 31 januari 2022:

Videospeler inladen...

Met de actie van Ed Sheeran en de massale steun van zijn fans zamelde De Warmste Week 108.429 euro in. 

€ 108.429 voor De Warmste Week met de hulp Ed Sheeran.

Sint-Romboutstoren brandt opnieuw

Bruno Troch, meester in basisschool Ursulinen, heeft de Sint-Romboutstoren in Mechelen, het symbool van de stad, vanavond virtueel in brand gestoken. Elke avond tijdens De Warmste Week krijgt een Mechelaar die eer, op die manier wil de stad aandacht vragen voor de 200 projecten van De Warmste Week en het centrale thema "Kunnen zijn wie je bent."

Meer dan 400 kinderen gaan naar basisschool Ursulinen en samen hebben zij 7.000 euro verzameld voor De Warmste Week. "De kinderen hebben zelf alle ideeën aangebracht", vertelt Troch. "We hebben een solidariteitstocht gedaan, we hebben rosse centjes verzameld in de klas, de kleuters hebben kunstwerkjes gemaakt en geveild en nog meer creatieve projectjes."

© VRT 2021

Kunnen zijn wie je bent is ook op school natuurlijk belangrijk, vertelt Troch. "We doen echt ons best om ervoor te zorgen dat iedereen zich op en top voelt. Zo hebben we bijvoorbeeld gevarieerde spelkoffers in de kleuterklasjes en in onze basisschool hebben we een stilteklasje waar leerlingen 's middags even tot rust kunnen komen."

De leerlingen van basisschool Ursulinen tellen af naar het moment waarop meester Bruno de Sint-Romboutstoren virtueel in brand steekt:

Videospeler inladen...

"Racisme heeft me sterker gemaakt"

Het thema van De Warmste Week is dit jaar "Kunnen zijn wie je bent" en dat onderwerp heeft luisteraar Asim Gondal uit Bilzen onmiddellijk geraakt. Dat vertelt hij deze middag aan DWW-presentatoren Joris Brys en Kawtar Ehlalouch. "In het middelbaar heb ik heel veel te maken gekregen met racisme, het was zo erg dat ik soms aan zelfmoord dacht", gaat hij verder. "Ik ben afkomstig uit Pakistan en donkerder dan de rest. Ik werd geslagen, bespuwd en vernederd en daar kan je op dat moment niks aan doen."

Jullie hebben me niet kunnen breken
Asim Gondal

Zijn ervaringen met racisme hebben Asim naar eigen zeggen wel sterker gemaakt. "Het heeft mij ook meer zelfvertrouwen gegeven, maar dat betekent niet dat wat anderen gedaan hebben goedgepraat mag worden. Op dit moment ben ik getrouwd en heb ik twee kindjes, ik hou van mijn gezin en mijn familie", aldus Asim. 

Beluister de straffe getuigenis van Asim: "Ik hou zelfs van de mensen die het mij toen moeilijk hebben gemaakt."

Videospeler inladen...

Asim besluit het gesprek met een boodschap voor iedereen die het op dit moment moeilijk heeft: "Blijf jezelf, blijf in jezelf geloven, en op een gegeven moment kom je op een punt in het leven waarbij je zal zeggen: Jullie hebben me niet kunnen breken."

Als verzoeknummer koos Asim voor een lied dat hem altijd, zelfs op school, de kracht heeft gegeven om door te zetten: "Keep your head up" van Tupac.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Remco Evenepoel veilt wielerschoenen

Wielrenner Remco Evenepoel steunt De Warmste Week en veilt daarom een paar van zijn wielerschoenen. "Ze zijn gebruikt, dat kan ik ruiken", verzekert presentatrice Fien Germijns. Wie de schoenen wil winnen kan een sms sturen met daarin "REMCO" naar 4342.

Evenepoel is niet de enige die De Warmste Week op die manier wil steunen. Van 18 tot 23 december veilen BV’s elke dag unieke stukken of ervaringen: denk daarbij aan een schilderij van Wouter Beke of een barista-workshop in Bar Madam van Thuis. 

Evenepoel vroeg zelf ook een plaatje aan, hij koos voor "Synrise" van Goose, "omdat dat een eurorisch gevoel in hem losmaakt":

Videospeler inladen...

Wil je zelf deelnemen aan een van de sms-acties?
Sms een codewoord naar 4342 (1 EUR per sms) en wie weet haal jij wel een schilderij van Wouter Beke of de schoenen van Remco Evenepoel in huis! Elke euro gaat integraal naar de 200 geselecteerde projecten. 

Ontdek hier alle sms-acties.

Iedereen Danst

DWW-ambassadeurs Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba willen tijdens De Warmste Week iedereen aan het dansen krijgen. "Want dansen is een van de beste manieren om jezelf te kunnen zijn", vertelt Kawtar Ehlalouch op DWW Radio. Ze roept ook alle luisteraars en kijkers op om elke dag om 10 uur mee te dansen met De Warmste Week: "Zet elke dag een alarm om 5 voor 10 zodat je het moment niet mist en dans mee van thuis uit, met vrienden of zelfs met je sportclub."

Tien minuten lang gooien presentatoren, Mechelaars en luisteraars de benen los tijdens "Iedereen danst":

Videospeler inladen...

Presentator Joris Brys moedigt ook iedereen aan om hun dansmoment te filmen en te delen via de hashtag #kunnenzijnwiejebent. Kunnen dansen is overigens geen vereiste om mee te doen: "Ik ben zelf niet de beste danser", geeft Brys toe, "maar dat maakt me geen hol uit, de bedoeling is gewoon dat iedereen danst."

Andreas van Espen steunt Pioen VZW

De Warmste Week zamelt dit jaar geld in om projecten te steunen die ervoor zorgen dat mensen zichzelf kunnen zijn in onze samenleving. Eén van die projecten is Pioen VZW, opgericht door Peter Huyghe, de schoonvader van Julie Van Espen. Met het project wil hij zoveel mogelijk jonge vrouwen een gratis weerbaarheidscursus geven, zodat ze met meer zelfvertrouwen in het leven kunnen staan.

Andreas Van Espen, de broer van Julie, was deze morgen te gast bij DWW Radio om De Warmste week en uiteraard Pioen vzw te steunen. "Vrouwen zijn op straat altijd op hun hoede en ik vind het superbelangrijk dat ze de kans krijgen om zichzelf te verdedigen". 

"Mijn zus was een vrije vogel en ik denk dat ze dat nog steeds is", vertelt Andreas Van Espen bij DWW Radio.

Videospeler inladen...

Andreas vroeg ook een lied aan bij Peter Van de Veire en Fien Germijns, hij koos voor een nummer dat hem troost biedt: "Birds" van Imagine Dragons. "Dat nummer vertelt het gevoel dat ik had na Julie. Het lied gaat over het feit dat liefde alles overwint. Mijn zus reflecteert die liefde en dat zal altijd zo blijven. Het lied heet ook Birds, mijn zus was een vrije vogel en ergens denk ik dat ze nog steeds een vrije vogel is."

Wie was Julie? 
De 23-jarige studente Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019 toen ze met haar fiets op weg was naar vriendinnen in Antwerpen. Twee dagen later vonden speurders haar lichaam terug in het Albertkanaal in Antwerpen. Ze werd vermoord door Steve Bakelmans, die de feiten bekende. Op dit moment vindt in Antwerpen het assisenproces tegen Bakelmans plaats. Dat gebeurt achter gesloten deuren, een wens van de familie. Volgende week wordt er een uitspraak verwacht.

Het eerste verzoekje: "This is me"

Peter Van de Veire en Fien Germijns gaven deze ochtend de aftrap van DWW Radio, de gezamelijke radio-uitzending van Studio Brussel en MNM, die ook te volgen is op Eén en VRTNU. "DWW Radio wordt de zotste verzoekweek ooit", aldus Fien Germijns. 

De eerste plaat van de dag  werd aangevraagd door luisteraar Emily De Coster uit Evergem. Ze koos voor "This is me" uit de film "The greatest showman": "Ik heb dit nummer gekozen omdat ik al zeven jaar een hoorapparaat draag en ik me daar altijd onzeker over heb gevoeld", vertelt ze. "Dit nummer zegt: Dit ben ik, je hoeft niet bang te zijn voor wie je bent. Dus eigenlijk hoef ik zelf ook niet onzeker te zijn, ik ben wie ik ben."

Emily De Coster uit Evergem vraagt "This is me" uit de film "The greatest showman" aan.

Elke dag zullen ook verschillende artiesten live en coronaproof optreden vanuit Mechelen. De heren van Bazart mochten vanmorgen als eerste het podium van DWW Radio betreden. Ze vertelden ook waarom het thema van De Warmste Week hun nauw aan het hart ligt.

Jezelf kunnen zijn is het allerbelangrijkste
Mathieu Terryn, zanger Bazart

"Jezelf kunnen zijn is het allerbelangrijkste wat er is, daar begint het allemaal mee", aldus zanger Mathieu Terryn. Toetsenist Oliver Symons vond het vooral op de middelbare school niet altijd evident om zichzelf te zijn. Hij had andere dromen en interesse dan zijn klasgenoten. 

Bazart speelt "Onderweg" live op DWW Radio:

Videospeler inladen...

Het concert zelf verliep niet helemaal van een leien dakje. Bij het openingsnummer "Onderweg" ging alles nog vlot, maar bij "Denk maar niet aan morgen" begaf de piano het. "We kunnen even niet zijn wie we willen zijn en de piano wil ook geen piano meer zijn", grapte Terryn. Na een korte technische onderbreking kon Bazart het optreden gelukkig zonder verdere problemen afwerken.

Deze week zullen uiteraard nog een pak andere artiesten live spelen op het podium van DWW Radio, ontdek hier wie je nog mag verwachten:

Het officiële startschot

Siska Schoeters heeft deze morgen vanop een drijvend ponton in hartje Mechelen het startschot gegeven voor De Warmste Week. "Het is donker, het is nog een beetje koud, maar dat zal snel veranderen", klonk de presentatrice enthousiast. 

De eerste gasten bij Siska waren de jongerenambassadeurs van De Warmste Week. Zij kwamen uitleggen waarom het jaarthema "Kunnen zijn wie je bent" zo belangrijk is. 

"1 op de 5 Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn", zegt Kawtar Ehlalouch. "Dat geeft aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is en daarom is het goed dat het nu op de agenda staat van De Warmste Week. Zo kunnen we daar allemaal samen aan werken."

Siska Schoeters geeft het starschot voor De Warmste Week 2021: "Het is donker, het is nog een beetje koud, maar dat zal snel veranderen."

Videospeler inladen...

De Warmste Week zamelt dit jaar opnieuw geld in en dat om 200 projecten te realiseren rond "Kunnen zijn wie je bent". We hebben samen met de Koning Boudewijnstichting 200 project geselecteerd die draaien rond kunnen zijn wie je bent, denk daarbij bijvoorbeeld aan een inclusieve speeltuin voor kinderen met een beperking", aldus jongerenambassadeur Stéphan Tanganagba.

Wil jij meehelpen om deze projecten waar te maken? Kom in actie! Organiseer een actie voor De Warmste Week of koop een vlammetje. 

Al het ingezamelde geld komt in één pot, namelijk het DWW Fonds. Dat Fonds waakt over het bedrag dat nodig is om al deze projecten te realiseren, zodat we elk project kunnen waarmaken en iedereen kan zijn wie die is! 

Meest gelezen