Jonas Verhulst

Tapir geboren in ZOO Antwerpen

In ZOO Antwerpen is een Maleise tapir geboren. Dat gebeurde al begin december, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Het mannetje drinkt goed en stapt al flink rond. Vanaf nu is de tapir te zien in de kraamkamer. Maleise tapirs zijn een bedreigde diersoort. 

Na 13 maanden zwangerschap verliep de bevalling van moeder Nakal vlot en snel. Het kleintje werd geboren, met het slurfje eerst. Het is de vierde baby voor Nakal en het is haar eerste zoon. Voor vader Baku is het zijn tweede nakomeling. Een kleine tapir lijkt helemaal niet op zijn ouders. Het velletje van de baby is bruin met witte tekeningen. Het verkleurt na drie tot zes maanden. De ouders hebben een zwarte vacht met een brede witte streep. 

De verzorgers hebben twee mogelijke namen gekozen: Wayan (eerste zoon) en Willy (met een wil zo sterk). Op de Instagrampagina van ZOO Antwerpen kan iedereen stemmen op zijn of haar lievelingsnaam.

Bedreigde diersoort

De Maleise tapir is de grootste tapirsoort. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. Tapirs zorgen op hun eigen manier voor het groen in het regenwoud. Bij het eten van vruchten verteren ze niet alle zaden even goed. Die halfverteerde zaden komen er langs natuurlijke weg weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen tot een nieuwe plant. De dieren vertoeven vaak bij waterplassen waar ze een bad nemen en ook in vluchten bij gevaar. Maleise tapirs zijn bedreigd.

Meest gelezen