Diversiteit en inclusie op het werk: Hoe kan iedereen zichzelf zijn op de werkvloer?

Naar aanleiding van De Warmste Week brengt de Universiteit van Vlaanderen deze week vier colleges rond het thema "Kunnen zijn wie je bent". Vandaag buigt professor Koen Van Laer (UHasselt) zich over vragen als: Hoe worden werknemers zonder vooroordelen aangeworven en hoe zorgt een baas dat iedereen erbij hoort?  Hij legt ook uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich goed voelt op de werkvloer.

Wat is de Universiteit van Vlaanderen?
Op 29 augustus 2017 ziet de Universiteit van Vlaanderen het levenslicht. Het doel? Wetenschap en universitaire kennis beschikbaar maken voor iedereen, en dat op een duidelijk manier. Een onafhankelijke redactie van wetenschapsenthousiastelingen gaat daarvoor elke dag op zoek naar de meest begeesterende sprekers, naar heldere antwoorden op prikkelende vragen en naar kennis die niet enkel binnen de muren van de universiteit mag blijven.

Een op de vijf Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn. Ze kunnen dat niet door hoe ze eruit zien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of omdat het mentaal of fysiek (even) wat minder gaat. Daarom is het thema van De Warmste Week dit jaar "Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen".

Naar aanleiding van De Warmste Week brengt de Universiteit van Vlaanderen deze week van maandag tot donderdag vier colleges rond het thema "Kunnen zijn wie je bent". Wij lijsten ze hier voor je op.

Inclusie op het werk

Diversiteit en inclusie, wat betekent het eigenlijk op het werk? Hoe worden werknemers zonder vooroordelen aangeworven en hoe zorgt een baas dat iedereen erbij hoort? Professor Koen Van Laer (UHasselt) legt uit met welke moeilijkheden minderheden kampen op het werk en hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich goed voelt.

Bekijk hier de video:

Zitten de beste antidepressiva in je spieren?

Je hoort wel eens dat sport of beweging het beste medicijn is dat er bestaat. Maar hoe kan een kwartiertje wandelen ooit even goed werken als een zorgvuldig samengesteld pilletje? Dat is een vraag die Wim Derave, professor inspanningsfysiologie aan de UGent, graag komt beantwoorden.

Bekijk hier de video:

Waarom voelen zoveel mensen zich niet goed in hun vel?

Het overkomt ons allemaal wel eens: soms voel je je niet zo goed in je vel. Betekent dat dan onmiddellijk dat je psychologische problemen hebt? Nee! Professor Kris Van den Broeck (UAntwerpen) weet als psycholoog dat het helemaal oké is om soms eens een dipje te hebben. 

Psycholoog Kris Van den Broeck geeft vijf praktische tips om je beter te voelen en het leven door een roze bril te zien.

Hoe kan je zijn wie je echt bent?

Kunnen zijn wie je bent, jouw échte 'ik' laten zien,... Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wie ben je eigenlijk echt? We lopen al snel vast in onze gedachten of we vergelijken met anderen die het (schijnbaar) beter doen. Hoe kun je onbevreesd jezelf zijn?

Gedragstherapeut Erik Franck (UAntwerpen) gaat in zijn college op zoek naar het antwoord op de vraag: "Hoe kan je zijn wie je echt bent?" Hij biedt daarbij concrete handvatten aan om zelfverzekerd jezelf te kunnen zijn. 

Bekijk hier de video:

Meest gelezen