Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ThinkStock

Hoogbegaafde kinderen kunnen sneller eerste diploma behalen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts schrapt de minimumleeftijd om een diploma lager onderwijs te behalen. Hoogbegaafde kinderen kunnen voortaan ook vóór de leeftijd van 8 jaar via de examencommissie een getuigschrift behalen. "We moeten niet naar de leeftijd, maar naar de kennis en de kunde van het kind kijken", zegt Weyts. "Wie sneller kan en wil doorstromen, moet dat ook kunnen".

  1. Hoogbegaafde Jacotte en Gitte over de studierichting speciaal voor hoogbegaafde tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”
    PREMIUM

    Hoogbegaaf­de Jacotte en Gitte over de studierich­ting speciaal voor hoogbegaaf­de tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”

    “‘Je bent slim, dus je kan het wel op je eentje’, dachten mijn leerkrachten. Ondertussen haalde ik op studeervakken steeds slechtere punten. En toch kreeg ik geen ondersteuning.” Jacotte (28) en Gitte (36) zijn hoogbegaafd. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, maakte dat hun schoolcarrière niet bepaald makkelijker. Wat vinden zij ervan dat ons land vanaf dit schooljaar een speciale studierichting voor hoogbegaafde tieners heeft? “Ik was altijd een makkelijk doelwit voor pestkoppen.”
  2. Red Lion Alexander Hendrickx (28), de hoogbegaafde held op het hockeyveld: “Van scouts en voetbal kwam ik wenend thuis, op hockey was ik meteen verliefd”
    PREMIUM

    Red Lion Alexander Hendrickx (28), de hoogbegaaf­de held op het hockeyveld: “Van scouts en voetbal kwam ik wenend thuis, op hockey was ik meteen verliefd”

    Hockey is hot en dat heeft niet enkel met het spelletje an sich te maken. De Red Lions weten sinds olympisch goud heel het land te charmeren met hun stick en rake ballen. Topschutter Alexander Hendrickx (28) is er één van. Hij scoort zeer vlotjes, ook naast het veld. Bij het brede publiek én bij vriendin Nadia, voor wie hij binnenkort het ouderlijk huis verlaat. “Andere mensen kunnen na de werkdag pintjes gaan pakken met de maten, en de dag erna desnoods met een kater gaan werken. Bij ons is elke keuze die we maken in het leven, gelinkt aan hockey.”