© TDK

Hevige brand richt grote schade aan in woning: “Bewoners wisten niet dat het boven aan het branden was”

Mariekerke -

Een hevige brand heeft woensdagmiddag grote schade aangericht aan een woning in de Dreefstraat in Mariekerke (Bornem). Meer dan waarschijnlijk is het vuur veroorzaakt door een oververhitte schoorsteen. De brandweer moest de dakpannen van de woning verwijderen om het vuur helemaal geblust te krijgen. Niemand raakte gewond.

Theo Derkinderen

De brand ontstond kort na de middag. Op dat ogenblik zaten de bewoners nietsvermoedend op de gelijkvloerse verdieping. “Mijn vrouw merkte dat er heel wat rook opsteeg uit het dak van een woning aan de overkant van de straat. Ik ben gaan aanbellen om te vragen of er iets aan de hand was, maar de bewoners wisten nog van niets en zaten gewoon beneden. Toen werd wel duidelijk dat het aan het branden was”, vertelt een buurtbewoner.

Aanvankelijk werd gedacht aan een schoorsteenbrand, maar heel snel werd duidelijk dat er al een hevige brand woedde onder de dakpannen. De posten Sint-Amands, Bornem en Puurs van hulpverleningszone Rivierenland kwam met blusploegen en materieel ter plaatse. Toen al steeg een enorme rookpluim op uit het dak.

“We vermoeden dat de brand ontstaan is ten gevolge van een schoorsteenbrand, of alleszins toch door de stralingswarmte in de schoorsteen. Zo zijn dan het hout en de isolatie onder het dak beginnen te branden en dat vuur heeft zich vrij snel kunnen uitbreiden”, zeggen brandweerofficieren Kris Engels en Danny Geernaert. “Eigenlijk woedde het vuur net onder het dak en zat er nog een vals plafond tussen het dak en de eigenlijke kamers op de eerste verdieping. We hebben dat vals plafond moeten uitbreken om tot bij de vlammen te geraken.”

Langs de buitenzijde werd het vuur vanuit een hoogtewerker bestreden. ©  Theo Derkinderen

Dakpannen weggehaald

Langs de buitenzijde werd het vuur bestreden vanuit een hoogtewerker. Na een uurtje blussen was de brand onder controle. “Om zeker te zijn dat er geen smeulende resten achterbleven, hebben we de dakpannen moeten verwijderen en af en toe nog wat moeten nablussen. De schade is aanzienlijk. Het dak en het dakgebinte zijn zwaar beschadigd en ook twee kamers op de eerste verdieping hebben aanzienlijke schade opgelopen.”

De rest van de woning kon gevrijwaard worden van vuur, maar heeft wel rook- en waterschade opgelopen. Het huis is onbewoonbaar. De bewoners werden tijdens de bluswerken opgevangen bij buren en kunnen de komende dagen bij familie terecht.

Pas na de bluswerken werd duidelijk hoe groot de schade aan de woning was ©  Theo Derkinderen

Feestdagen

Ook burgemeester Kristof Joos (N-VA) kwam zich ter plaatse van de situatie vergewissen. “De schade in de woning is groot. Ik ben opgelucht dat er niemand gewond is geraakt. Voor de bewoners is dat natuurlijk zeer erg. Een brand meemaken is op zich al een drama en dan nog eens vlak voor de feestdagen. Dat maakt het des te erger”, reageert hij.

De brandweer bleef de rest van de namiddag ter plaatse om zeker te zijn dat het vuur niet meer kon opflakkeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen