Emil Ramsauer, oudste muzikant die ooit op Eurovisiesongfestival speelde, overleden op 103-jarige leeftijd

Emil Ramsauer, de Zwitserse muzikant die op het Eurovisiesongfestival 2013 contrabas speelde met de Zwitserse groep Takasa, is op 103-jarige leeftijd overleden. Hij stierf twee maanden voor zijn 104e verjaardag. Ramsauer was de oudste muzikant die ooit op het Eurovisiesongfestival speelde.

Ramsauer speelde vanaf zijn tiende in muziekgroepen van het Leger des Heils, de christelijke liefdadigheidsgroep waarvan de leden opvangcentra beheren en hulp bieden bij rampen over de hele wereld. “Hij had een lang en veelzijdig leven”, zei een bandlid op zijn begrafenis. 

Takasa, een Zwitserse muziekgroep die bestond uit zes leden van het Leger des Heils

Niet alleen als mens, maar ook als muzikant was Ramsauer enorm veelzijdig. Zo speelde hij de bugel, bariton en percussie. De laatste decennia trad hij regelmatig op in bejaardentehuizen, waar hij de ouderen mee wou opvrolijken. 

Eurovisiesongfestival

Tijdens het Eurovisiesongfestival van 2013 werd Ramsauer, toen 95, de oudste persoon die ooit op het Eurovisiesongfestival had opgetreden. Hij speelde daar samen met de Zwitserse band Takasa, één van de muziekgroepen van het Leger des Heils. Ook speelde hij mee in Takasa’s videoclip “You and me”, waarin de groep samen het land doorreist in een kleine auto. In de videoclip is Ramsauer soms achter het stuur te zien, soms al lachend achter in de auto, terwijl zijn jongere bandleden klappen, zingen en dansen. 

Overal in de videoclip zijn zijn contrabas en andere instrumenten te zien – een symbool van het parcours dat ze aflegden tijdens het Eurovisiesongfestival en het centrale belang van muziek in hun leven. 

Live-optreden

Ook het live-optreden van Takasa voor het Eurovisiesongfestival, in de Zweedse hoofdstad Malmö, was bijzonder aangrijpend. Emil stond met glinsterende ogen op het podium, en af en toe legde zijn vrouwelijke bandlid haar hand op zijn rechterschouder. Bij de laatste noot vergat hij mee zijn hand op te steken op het ritme van de anderen, maar hij tilde hem uiteindelijk toch op - wat een “authenticiteit toevoegde aan het ontroerende optreden”, gaf een Zwitsers magazine mee.

Takasa eindigde uiteindelijk op de 13e plaats van het Eurovisiesongfestival.

Emil Ramsauer stierf twee maanden voor zijn 104e verjaardag in een bejaardentehuis. Daar werd hij verzorgd door zowel het personeel als zijn vrouw. 

Meest gelezen