Rechtszaak tegen José Happart voor corruptie is verjaard: “Een opluchting na 12 jaar”

José Happart ©  BELGA

Het hof van beroep van Luik heeft de zaak van de voormalige socialistische minister José Happart en consorten donderdagnamiddag verjaard verklaard. Dat betekent dat er een einde komt aan de vervolging van de vier beklaagden na een procedure van twaalf jaar. Ze moesten zich verantwoorden voor feiten van ongeoorloofde beïnvloeding en corruptie.

jvh
Bron: BELGA

Happart was in mei 2020 door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel en een boete van 1.650 euro met uitstel voor de helft. De rechtbank sprak hem vrij van schriftvervalsing en van twee feiten van corruptie. De drie andere personen in het dossier kregen gevangenisstraffen van zes maanden, soms met uitstel.

José Happart werd vervolgd omdat hij aannemers bevoordeeld zou hebben in het kader van de bouw van het huis van een vriendin tegen een lage prijs. Hij betwistte de feiten en had een strafrechtelijke schikking geweigerd.

Het hof van beroep verklaarde de zaak donderdag verjaard. “Dit betekent het einde van vervolging. De veroordeling in eerste aanleg komt te vervallen en José Happart en de andere betrokkenen zullen nooit veroordeeld worden. Dit is een opluchting na 12 jaar procederen”, aldus meester Philippe Zevenne, de advocaat van Happart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen