Gent wordt toeristisch centrum: meer mogelijkheden om te shoppen

 ©  David Van Hecke

Vanaf 1 januari wordt Gent erkend als een ‘toeristisch centrum’. Daardoor kunnen winkels er de verplichte sluitingsdag naast zich neerleggen.

Dario Van Fleteren

Er heerst vreugde op het kantoor van de Gentse schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD). Nu Gent een officieel erkend toeristisch centrum heeft, kan de verplichte sluitingsdag bij winkels er op de schop. Winkels kunnen ervoor kiezen om de ene, vaste sluitingsdag per week te schrappen.

Volgens de huidige regelgeving lag een verplichte sluitingsdag per week steeds voor 6 maanden vast. Over de erkenning werd al jaren gediscussieerd in de Gentse gemeenteraad, maar de uiteindelijke aanvraag werd enkele maanden geleden ingediend. In België zijn alle badplaatsen en ook Brugge erkend als toeristisch centrum.

Werkgeversorganisaties reageren positief op het nieuws. Unizo trok zelf mee aan de kar om de erkenning binnen te halen. Vakbonden lieten eerder weten dat ze de erkenning geen goed idee vinden. De werkdruk stijgt en de inkomsten van die zondagsopeningen vertaalt zich gewoon in minder inkomsten op andere dagen, zeggen ze.