©  BELGAIMAGE

Kerstcadeau

Foute kerstcadeaus: “Tijdens de aperitief stond eerste cadeau al te koop”

Hasselt -

Geen kerst zonder foute kerstcadeaus. “Het eerste foute cadeau - een kreeftenkraker - werd vrijdag al om 18.36 uur online gezet, een moment waarop de meesten van ons nog aan de aperitief zaten”, zegt woordvoerster Aleksandra Vidanovski van 2dehands.be.

Ruben Steegen

Bent u sinds vrijdagavond een cadeau rijker waar u werkelijk niets mee kan aanvangen? Troost u dan met de wetenschap dat u lang niet de enige bent. Een bevraging van zoekertjesplatform 2dehands.be leert dat liefst 16,8 procent van de Belgen elk jaar minstens één kerstcadeau krijgt waar hij of zij niet mee is opgezet. “Foute kerstcadeaus die nog dezelfde avond online worden gezwierd zijn intussen een even grote klassieker als de kerstkalkoen”, lacht Aleksandra Vidanovski van 2dehands.be. “Dit jaar was de eerste er trouwens bijzonder vroeg bij. Al om half zeven stond het eerste foute kerstcadeau op 2dehands.be te blinken: een kreeftenkrakerset met bijbehorende vorken voor tien euro. De set was trouwens meteen de deur uit, vermoedelijk gekocht door iemand die 31 december kreeft op het menu heeft staan.”

Oorbellen en bloeddrukmeter

Werden sindsdien nog te koop aangeboden: een Pokémon hoofdtelefoon (15 euro), een fles Single Malt Whisky (18 euro), zilveren oorbellen (50 euro), een dameshorloge (50 euro), een toestel voor chocoladefondue (5 euro), een leren handtas (100 euro), een Sodastream (45 euro) en…een bloeddrukmeter (55 euro). “Het gaat hier om cadeaus waarvan de verkoper expliciet heeft aangegeven dat het om een fout kerstcadeau ging, maar van heel wat zoekertjes weten we het natuurlijk niet zeker”, legt Aleksandra uit. De woordvoerster raadt aan om altijd open kaart te spelen. “Dan weten kopers meteen dat het om een fonkelnieuw toestel gaat en ze dus zeker een goede deal doen.”

Lees verder onder de oproep

Heb jij ook een fout of ongewenst kerstcadeau gekregen? Laat het ons hier weten:

Kassaticket vragen

Vooral boeken, strips, decoratieartikelen en kleding worden massaal doorverkocht, zo blijkt uit de bevraging van 2dehands.be. “Opvallend is wel dat slechts 34 procent van de Vlamingen durft te vertellen aan de schenker dat hij het cadeau niet leuk vindt. Iets meer dan de helft houdt zijn of haar fout geschenk gewoon bij. De rest geeft het weg, verkoopt het door of ruilt het om in de winkel. Dat laatste is natuurlijk niet zo eenvoudig, want dan moet je meteen ook het kassaticket vragen. Franstaligen hebben duidelijk wat minder schroom om hun foute cadeau door te verkopen. Slechts 41 procent houdt het bij.”

Aleksandra raadt eigenaars af om hun cadeau via het populaire Facebook Marketplace te verkopen. “Dan zien in één klap al je vrienden en familie waar je vanaf wilt. Op zo’n moment is 2dehands een veel makkelijker platform om ongemerkt je foute kerstcadeautje te verkopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer