Direct naar artikelinhoud
Olympische Spelen

België kampioen? Deze Belgen maken kans op een medaille in Rio

De Belgische medaillewinnaars op de Olympische Spelen in Londen, in 2012: Evi Van Acker (brons), Lionel Cox (zilver) en Charline Van Snick (brons)

Komend weekend gaan de Olympische Spelen in Brazilië van start. Heel wat sporters hebben jaren naar de Spelen toegeleefd. Op de vorige Spelen in Londen haalde België drie medailles. Welke Belgische sporters maken dit keer kans op een medaille?

In Londen pakte de volstrekt onbekende Lionel Cox zilver in het liggend karabijnschieten. Daarnaast haalden judoka Charline Van Snick en zeilster Evi Van Acker een bronzen plak. Scoort de Belgische delegatie dit keer beter? Eén ding is zeker: Cox zal dit keer niet voor eremetaal zorgen. Hij haalde immers de olympische selectie niet. Van Snick en Van Acker gelden net als vier jaar geleden opnieuw als serieuze kanshebbers op een medaille.

1. Charline Van Snick

Dat Van Snick met de druk om kan, bewees ze al in Londen, met brons als resultaat. In 2013 testte Van Snick positief op cocaïne, waarvoor ze later werd vrijgepleit. Dat zorgde voor een dip in haar prestaties, maar intussen is de 25-jarige judoka weer helemaal terug aan de top. Dat bewijzen haar gouden medailles op de EK's van 2015 en 2016.

2. Evi Van Acker

Evi Van Acker hinkte na Londen op twee gedachten: treuren om "slechts" brons of blij zijn met een medaille? Na de vorige Spelen maakte de Gentse zeilster haar studies af, waarna ze zich voor 100 procent op Rio kon richten. Het doel? Beter doen dan in 2012. Haar prestaties de afgelopen jaren rechtvaardigen die ambitie.

3. Philip Milanov

Nog een Belgische medaillehoop in bange dagen is discuswerper Philip Milanov. Vorig jaar haalde hij zilver op het wereldkampioenschap, een prestatie die hij eerder dit jaar evenaarde op het EK. De verwachtingen voor Rio zijn dus hooggespannen.

4. Jaoud Achab

In de categorie 'grote kanshebbers' hoort zeker ook taekwondoka Jaoud Achab thuis. Achab hoort bij de absolute wereldtop in zijn discipline, met twee Europese titels (2014 en 2016) en een wereldtitel (2015). Achab droomt hardop van goud in Rio.

5. Raheleh Asemani

Nog een taekwondoka met medaillekansen is Raheleh Asemani. Zij kampt bij de verdergewichten en pakte eerder dit jaar brons op het EK.

6. Thomas Van Der Plaetsen

Van Der Plaetsen verbaasde door vorige maand de Europese titel tienkamp te pakken. Dat maakt van hem niet plotsklaps de topfavoriet voor de Olympische Spelen. In Rio krijgt hij immers zwaardere concurrentie voorgeschoteld, maar Van Der Plaetsen mag tot de outsiders voor een medaille gerekend worden.

7. De 4x400 meterploeg

De Belgische estafetteploeg rond de broers Borlée leek over haar hoogtepunt heen te zijn. Ook individueel lukte het niet meer voor Kevin en Jonathan. Maar afgelopen maand liep de 4x400 meter dan plots naar Europees goud. Die prestatie maakt van de Belgian Tornados een gevaarlijke outsider voor een estafettemedaille in Rio.

8. Red Lions

Nog zo'n ploeg die hoopt op olympisch eremetaal, is de Belgische hockeyploeg bij de mannen. De voorbije jaren werden de Red Lions zowel op het WK (2014) als op het EK (2015) vijfde.  Favoriet voor een medaille zijn de Belgen niet, maar op de Olympische Spelen is een verrassing nooit uitgesloten.

9. Estafetteploeg zwemmen

Nog een waterkansje op een medaille maken de Belgische mannelijke zwemmers. Eerder dit jaar behaalden zij op de 4x200 meter vrije slag een zilveren medaille op het EK, een onverhoopte prestatie die moeilijk te evenaren valt op de Olympische Spelen, waar Australië en de Verenigde Staten traditioneel als de grote favorieten gelden op de zwemnummers. Op individueel vlak is een medaille voor Belgisch uithangbord Pieter Timmers te hoog gegrepen.