VIDEO. Huis tijdelijk onbewoonbaar nadat nieuwe gevel van buurman omvalt

Het huis van Patrick Hillebrandt in de Molenstraat in Ramskapelle (Nieuwpoort) is tijdelijk onbewoonbaar als gevolg van de hevige rukwinden van gisteren.

Tommy Huyghebaert

De topgevel van de ruwbouw van een huis is gisterenmiddag rond 15 uur door een hevige rukwind naar beneden gekomen. “Een geluk dat ik op mijn werk was want dit had veel erger kunnen aflopen”, zegt de 54-jarige Patrick Hillebrandt op wiens huis één en ander terechtkwam. “Ik moet zeggen: het is toch even slikken als je dit te zien krijgt.”

De man overschouwt de grote schade aan zijn huis en zijn veranda. Op zijn dak liggen grote bakstenen en houten planken, allemaal afkomstig van de topgevel en de dakconstructie van het naastgelegen huis dat nog een ruwbouw is. In de badkamer is het plafond deels naar beneden gekomen onder de vallende massa en ook het dak van zijn veranda moest er deels aan geloven. Ook de vloer van de veranda ligt vol gruis en stenen.

Geen risico nemen

“De brandweer heeft mijn huis tijdelijk onbewoonbaar verklaard. Ze willen eerst alles wat naar beneden is gekomen van mijn dak halen. Ze willen het risico niet nemen dat een deel van mijn dak naar beneden zou komen onder het gewicht. Voorlopig kan ik bij de buren terecht. Die hebben een bed over omdat hun zoon er enkele dagen niet is. Hoe lang ik niet in mijn eigen huis kan, is nu nog de vraag. Als dat voor langere tijd is, kan ik bij de stad aankloppen voor tijdelijk onderdak.”

De brandweer besliste samen met burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort om ook de tweede gevel neer te halen. “We wilden het risico niet nemen dat ook die naar beneden zou komen en misschien bij de andere buren grote schade zou veroorzaken.”

Net als in de Westhoek waren de brandweerkorpsen aan de westkust en in het hinterland een groot deel van de namiddag en avond bezig met van hot naar her te rijden, om stormschade te bestrijden. Elk korps kreeg tientallen oproepen binnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen